Psallentes | VOX ANGELI - Cypriano De Rore, Venetië 1563

20/05
Psallentes

Maandag 20 mei - 17 u.

Klassiek

Van Psallentes wordt al eens gezegd dat het klinkt alsof er engelen zingen. Deze keer mag je dat nog iets letterlijker nemen. De zangeressen hebben ‘engelenmuziek’ gekozen waarvan enkele motetten voor gelijke stemmen van Ronsenaar Cypriano De Rore de ruggengraat vormen. Omdat in de hemel tijd noch ruimte is, weerklinken er echter verwante geluiden uit een andere dan De Rore’s zestiende eeuw. Zo is er ook muziek te horen uit de twaalfde eeuw (Codex Calixtinus), de veertiende eeuw (Messe de Tournai) en ja, de negentiende eeuw (‘Abide with me’)!

Psallentes (°2000) legt zich toe op gregoriaans en aanverwante meerstemmigheid. In de afgelopen 23 jaar hebben ze tweehonderd projecten gerealiseerd. Hun aandacht voor de oudste vocale muziek is uniek. Onder meer door het onderzoekswerk van artistiek leider Hendrik Vanden Abeele - die op het thema in 2014 promoveerde aan de Universiteit Leiden - staat onontgonnen repertoire centraal, genomen uit laatmiddeleeuwse manuscripten.

Psallentes begon als mannenensemble, aantredend in de context van projecten van Capilla Flamenca (wijlen Dirk Snellings). Vanuit het exploreren van vrouwelijke thema’s (muziek uit begijnhoven, liederen van Hadewijch, muziek van Hildegard von Bingen …) ontwikkelde Psallentes zich tot vrouwenensemble. Dertig albums werden op de markt gebracht, bij labels als Ricercar, Accent en Le Bricoleur. Ze concerteerden doorheen Europa en in Noord-Amerika. Psallentes werd in 2018 door Klara genomineerd als Ensemble van het Jaar. 

Locatie: Sint-Martinuskerk, Kerkplein 1
Prijs: € 20 / € 18 (-26 jaar, 55+) / € 16 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 6 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets (vanaf 15 december): Ticketshop CCinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01