Livestream SING! naar woonzorgcentra in Ronse

26/03
SING!

Dinsdag 26 maart - 14.30 u.

CC De Ververij brengt interactief klassiek concert SING! via livestream naar woonzorgcentrum WZC De Linde, WZC Hogerlucht en WZC De Samaritaan.

Na vorige successen staat SING! op 25 maart opnieuw in Bozar. 
Bewoners van een 70-tal zorgcentra kunnen dankzij livestreaming mee bewegen en zingen met grote werken uit de symfonische muziek. Dit doen ze vanop afstand samen met zo'n 2.000 Brusselse lagere schoolkinderen in de concertzaal. 
Meer dan 25 cultuurpartners maken de livestream van dit interactief concert mogelijk. 
Ook De Ververij en woonzorgcentrum De Linde, Hogerlucht en De Samaritaan laten bewoners volop meegenieten in hun vertrouwde omgeving.
Zij gaan allen uitgesteld kijken op dinsdag 26 maart om 14.30 u.

Samenwerking tussen cultuurcentra en zorgcentra
De bewoners van het woonzorgcentrum De Linde en Hogerlucht in Ronse en De Samaritaan in Maarkedal oefenen de bewegingen en melodieën vooraf in het woonzorgcentrum. 
Vanuit Bozar wordt het concert gestreamd naar bewoners van woonzorgcentra en volwassenen met een beperking die zich niet (meer) fysiek kunnen verplaatsen naar het cultuurhuis. 
CC De Ververij in Ronse en woonzorgcentrum De Linde, Hogerlucht en De Samaritaan verzorgen de cultuurbeleving van het publiek op afstand en gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. 
Er werden door het CC flyers en affiches verspreid om in de woonzorgcentra uit te hangen. De cultuurpartner ondersteunt het woonzorgcentrum in technische faciliteiten (zoals geluidsversterking, groot scherm, verduisterende gordijnen).

Warm contact met livestreampubliek
Ook ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten. 
Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor cultuurhuizen naar zorgcentra in Vlaanderen en Brussel. 
In de maanden voorafgaand aan de voorstelling leerden toegewijde leerkrachten, animatoren en ergotherapeuten aan kinderen en bewoners van verzorgingstehuizen en kinderziekenhuizen de bewegingen en melodieën die speciaal voor het concert waren gecreëerd. Ze konden dit dankzij de muziekcoaches van Jeugd en Muziek Brussel en Jeunesses Musicales de Bruxelles. 
Zo wordt SING! een interactief, intergenerationeel klassiek concert waarbij het publiek, zelfs vanop afstand, mee beweegt en zingt met de leerlingen in Bozar.

“De meerwaarde en het belang van cultuur gelden ook voor onze bewoners. Ook zij kijken ernaar uit om eens iets speciaals mee te maken, die nieuwe beleving of blik geeft kleur aan hun leven. De aankleding hier ter plekke, zoals onze rode loper, geeft een extra aan de ervaring. We gaan niet gewoon samen naar iets op groot scherm kijken, het is een totaalpakket. Cultuur wordt echt binnengebracht in ons woonzorgcentrum.” - Ingrid De Scheirder, Home Diepenbroek, Wetteren

Een gemeenschappelijk doel: klassieke muziek voor iedereen
Dankzij deze nauwe samenwerking tussen culturele en sociale organisaties zullen de 2000 kinderen in Bozar en de bewoners van een 70-tal zorgvoorzieningen - waaronder ook de kinderen van het Koningin Mathilde moeder- en kindcentrum van het UZA - dit moment samen kunnen beleven. Het Belgian National Orchestra, onder leiding van Robin Engelen, zal werken spelen van Sibelius, Dukas, Holst, Grieg en vele anderen.

Dit project van Bozar, het Belgian National Orchestra, Jeugd en Muziek Brussel, Jeunesses Musicales de Bruxelles, VGC, N22 Brusselse gemeenschapscentra en Cultuurconnect wil klassieke muziek ontsluiten naar een breed publiek: ludiek, interactief en gebruik makend van nieuwe technologieën. Daarbij streven we ernaar om een breed publiek, over generaties, verschillende culturen en achtergronden heen, met elkaar te verbinden rond de gemeenschappelijke liefde voor muziek.