Jazz livestream : Pentadox trio + Sylvaine Hélary

07/04

Woensdag 7 april - 20 u.

Beleef het concert - gratis - live bij je thuis op woensdag 7 april om 20 u. via deze pagina of via Facebook.
Je kan het concert herbekijken tot 13 april.

Pentadox

Pentadox is een Belgisch hedendaags jazztrio, bestaande uit Sylvain Debaisieux op tenorsaxofoon (Lynn Cassiers Imaginary Band, Stéphane Galland Mystery of KEM, Stéphane Payen Workshop, Ghalia Benali & sMâäk MwSoul), Bram De Looze op piano (MixMonk met Joey Baron en Robin Verheyen, Eric McPherson, Stéphane Galland Mysterie van KEM, LABtrio, Colour Talk) en Samuel Ber op drums en composities (Malaby/Dumoulin/Ber, Benoît Delbecq sextet met Samuel Blaser, Lotte Anker, Susanne Abbuehl, Mâäk & MikMâäk, Nicolas Thys Broadway Neon) 

Hun muziek mengt intuïtie en intellect door middel van stukken die zijn opgevat als spelborden, waarbij elke compositie zijn eigen regels, melodische en harmonische fragmenten, ritmische stromingen, concepten en ideeën bevat... En het is door een avontuurlijke aanpak dat de 3 protagonisten door het spel navigeren, het deconstrueren, het opnieuw uitvinden, de tijd rekken en de ruimte vervormen. Compositie, improvisatie, interactie en navigatie: dat zijn de polen die Pentadox sinds enkele jaren verkent. Ze bevatten ook elementen uit de klassieke, hedendaagse, elektronische, geïmproviseerde en avant-garde muziek

Sinds het ontstaan in 2015 tijdens een residentie in Jazz Station is Pentadox geïnteresseerd in de mogelijkheden van ontmoeting, uitwisseling en experiment door middel van verschillende samenwerkingen: het trio bracht eind 2018 een eerste album uit, "Between", in BOZAR met gasten Bo Van Der Werf en Guillaume Orti op saxofoon, daarna "Fragments of Expansion" met de drie jonge Amerikaanse musici Nick Dunston (contrabas), Lester St. Louis (cello) en Weston Olencki (trombone en elektronica), uitgebracht op het label De W.E.R.F. Records, dat tijdens een tournee van een tiental concerten in België en Nederland (JazzLab-reeks) werd voorgesteld.

Het trio werd bekroond met de Jong JazzTalent prijs op het Gent Jazz Festival in 2018, was Belgische finalist op het Tremplin Jazz d'Avignon 2020 (uitgesteld naar 2021 vanwege COVID-19) en werd geselecteerd voor de Belgian Jazz Meeting 2021. In België speelde de band op Bozar, Flagey, Gent Jazz Festival, Klara in deSingel Festival, Mithra Jazz in Luik, Leuven Jazz Festival, Handelsbeurs, Rataplan, KC Nona, KAAP, Jazz Station, en zal komende zomer optreden op Brosella en Jazz Middelheim.

Voor dit project heeft het trio, Franse fluitiste Sylvaine Hélary uitgenodigd. 

Sylvaine Hélary

Sylvaine Hélary heeft een solide klassieke achtergrond en is met Bernard Lubat verzeild geraakt in de duizelingwekkende wereld van de improvisatie. Zij is een van die solisten die op natuurlijke wijze een link leggen tussen hedendaagse muziek, jazz en diverse nieuwe muziekstromingen. 

Sylvaine Hélary

Zij speelde met Noémi Boutin in verschillende projecten, in het sextet van Marc Ducret, het septet Anabasis van Dominique Pifarély, het kwintet van Didier Levallet, het White Desert Orchestra d’Ève Risser en La Vapeur van Alexandra Grimal. Meer recentelijk werd zij uitgenodigd om deel uit te maken van Jozef Dumoulin's Orca Noise Unit. Zij werkt ook samen met vele musici en neemt deel aan uitwisselingsprojecten met de scene van New York en Chicago.
 
Haar dromen over compositie en improvisatie verwezenlijkt ze in haar akoestisch kwartet Shore Skipping, haar trio The Edge of Memories en haar nieuwe kwartet Glowing Life. Onlangs heeft zij twee stukken gecomponeerd die deel uitmaken van het programma Rituels, voor het ONJ onder leiding van Frédéric Maurin, gecreëerd bij Radio-France.
 
Ze werd door Jazz Magazine uitgeroepen tot Frans muzikante van 2018. Haar laatste album "Vies Scintillantes" van Glowing Life kreeg een uitstekende ontvangst van de pers (3 FFF van Télérama, Choc Jazzmagazine, ... )
 
Zij tekende met Antonin Rayon mee aan de muziek voor de theaterbewerking van de gebroeders Karamazov de Dostojevski, geregisseerd door Sylvain Creuzevault, in het Théâtre de l'Odéon in het kader van het Festival d'Automne (november 2021).

© Félix Moy (Pentadox), Arthur Grand (Sylvaine Hélary)