Double bill: Chantal Acda & Bruno Bavota / Bram De Looze

09/02
Bruno Bavota & Chantal Acda

 

 

Vrijdag 9 februari - 20.30 u.

Pop/Folk/Jazz

Chantal Acda & Bruno Bavota
A Closer Distance 

Toen de Italiaanse componist Bruno Bavota en de Nederlandse songwriter Chantal Acda elkaar enkele jaren geleden voor het eerst ontmoetten, wisten ze vrijwel meteen dat ze samen muziek wilden maken.
Bavota was al fan van Acda's dromerige, orkestrale folk, en in Bavota's intieme, schilderachtige pianocomposities zag Acda een potentieel voor samenwerking dat erom schreeuwde te worden ontdekt.
De inherente eenzaamheid en isolatie van de COVID-19-pandemie zou een zeer ongewone gelegenheid bieden om samen een album te maken - zonder ooit in dezelfde ruimte te zijn.

'A Closer Distance', oorspronkelijk bedoeld als een korte EP met twee of drie nummers, is het resultaat van een maand van schijnbaar eindeloze en moeiteloze creatieve connecties tussen Bavota en Acda. De negen songs die samen 'A Closer Distance' vormen, werden geschreven en opgenomen door Bavota en Acda vanuit hun eigen huizen. Zelfs Acda was verrast door het gemak en het tempo waarmee het album tot stand kwam.
Chantal werkte al met tal van internationale artiesten, van Alan Sparhawk en Mimi Parker van Low tot gitaarlegende Bill Frisell: "Dit proces gebeurde allemaal op zo'n wonderlijke, natuurlijke manier. Het maakte een deel van me wakker dat een tijdje had geslapen."

De songs op 'A Closer Distance' zijn voornamelijk opgebouwd rond Bavota's intieme, schilderachtige pianocomposities en Acda's gelaagde, etherische zang en weerspiegelen de intimiteit en rust van hun samenwerking. Het is een magische verzameling van klanken die symbool staan voor vertrouwen en troost en waarmee elke luisteraar zich moeiteloos verbonden voelt.

Tijdens het concert zullen ze vooral nummers uit hun debuutalbum ‘A Closer Distance’ brengen, maar ook al een tipje van de sluier oplichten van hun tweede album dat eraan zit te komen.

Chantal Acda (BE): zang, gitaar
Bruno Bavota (IT): piano

Bram De Looze
Bram De Looze
Spotting Gateways

Bram De Looze’s solocarrière begon op een verrassende manier met ‘Piano e forte’ (2016), een project waarvoor hij historische instrumenten benaderde vanuit een hedendaags perspectief. De overstap naar de Chris Maene’s Straight Strung Grand Piano voor ‘Switch The Stream’ (2018) duidde op een hernieuwde zoektocht naar beweging, evolutie en introspectie. Met ‘Colour Talk’ (2020) zette hij dit solotraject verder op een alweer revolutionair pianomodel, opnieuw zoekende naar vernieuwing van binnenuit. 

Na De Looze’s tweede soloalbum in 2018 kwam er de internationale trioplaat Vice Versa. Daarvoor ging hij in zee met twee klinkende namen uit de jazzwereld: de New Yorkse meesterdrummer Eric McPherson (Jackie McLean, Andrew Hill, Pharoah Sanders, Fred Hersch) en de impressionante Berlijnse bassist Felix Henkelhausen (Jim Black, Nate Wooley, Lotte Anker). Net zoals in al zijn samenwerkingen, stonden expressiviteit, inventiviteit en creativiteit in dit trio steevast centraal. 

Hierna volgde een gevoel van momentum en drang om een vierde soloalbum te creëren. Het key-ingrediënt van dit album is opnieuw de uitdaging aan te gaan om muziek in het moment zelf open te durven laten en verbonden te zijn met het potentieel dat dit biedt. De Looze graaft voor dit album dieper in het eigen spel van vrije improvisaties en eigen composities, die zo bij elke performance een eigen, uniek karakter zullen krijgen. Verwacht je aan uitzonderlijke benaderingen, waarbij de muzikale regels voortdurend veranderen zonder daarbij aan continuïteit en dynamiek in te boeten. Dit vierde soloalbum, ‘Spotting Gateways’, komt op 19 januari 2024 uit op het Nederlandse label DOX Records. 

“Intelligent, virtuoos en perfectionistisch” (Klara)

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 18 / € 16 (-26 jaar, 55+) / € 14 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 5 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets: Ticketshop CCinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01 

 

© Arci Bellezza - Servaas Van Belle