TIO3

TIO3

Campus Delghust werd TIO3

Eind 2011 opende TIO3 de deuren. Het gebouw in de Oscar Delghuststraat, bij veel Ronsenaars gekend als het "Oud Hospitaal", werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling als TIO3.

TIO3: vanwaar deze afkorting?

Campus TIO3 betekent de realisatie van een subregionaal centrum voor Ondernemerschap, Opleiding en Ontmoeting met een sterke focus op Textiel en Innovatie. TIOOO of TIO3 dus!

"Je kan er terecht voor advies bij het zoeken naar werk en bij de VDAB zowel het aanbod van jobs als de mogelijkheid tot opleiding en begeleiding verkennen. Elk bedrijf, vak- of opleidingsorganisatie die een plek zoekt voor ontmoeting, overleg, uitwisseling van ideeën en uitwerken van gezamenlijke projecten kan gebruik maken van de vergader- en congresruimten."

Textiel en Innovatie

"Textiel en Innovatie zijn twee woorden die op een sceptische blik worden onthaald als je ze samen in een zin gebruikt. Achter de schermen is er net wél veel vernieuwing. Textielbedrijven zijn bijvoorbeeld absolute koplopers als het gaat om hightech processen en machineparken. Je kunt ook niet langer praten over een ‘gewone' lap stof: weefsels zijn tegenwoordig waterafstotend, brandwerend, bacteriewerend..."

De bijdrage die Ronse wil leveren aan de textielsector speelt dan ook bewust in op de link textiel en innovatie. Binnen de Campus TIO3 wordt ruimte voorzien voor een Textiel Incubatiecentrum, kortweg het TIC. Ondernemers en onderzoekers die willen starten met een bedrijfje waarin textiel een belangrijk element vormt, kunnen zich hier vestigen. Wat het TIC zo bijzonder maakt, is dat er een aangepast begeleidingstraject wordt uitgewerkt: individuele coaching door een ervaren manager, introductie in sector en businessnetwerken, samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstellingen... Dit zijn allemaal duwtjes in de rug die het succes en de groei van elk bedrijf alleen maar ten goede kunnen komen.

Campus TIO3 wil bovendien de innovatie in de textielgerelateerde sectoren in de kijker plaatsen. "Een van de ideeën is een doe- en belevingsruimte, een dynamische tentoonstelling, waarbij je als bezoeker bijvoorbeeld kleurveranderend textiel kunt uittesten. Een dergelijke tentoonstelling zou trouwens binnen de stad Ronse een mooie aanvulling zijn op het huidige aanbod, met name het MUST op de Hoge Mote."

Steun uit Vlaanderen en Europa

Ronse is terecht trots op de steun die dit project heeft gekregen: € 4.700.000 subsidie op een projectkost van € 7.804.471,77, voor Ronse meteen de hoogste subsidie ooit ontvangen voor de realisatie van een project. Europa steunt Ronse met € 2.500.000 (het eerste project dat Europa steunt in Zuid-Oost-Vlaanderen), Vlaanderen steunt Ronse met € 1.200.000 en de Provincie Oost-Vlaanderen steunt Ronse met € 1.000.000.

Meer weten?

Op www.tio3.be kom je alvast meer te weten over de lopende projecten, tentoonstellingen, workshops en zo veel meer... Het projectteam is steeds op zoek naar mensen die mee willen vormgeven aan de tentoonstellingsruimte over textiel en innovatie, en initiatieven gericht aan kinderen en jongeren. Je idee of medewerking is van harte welkom via info@tio3.be! Je kunt ook contact opnemen met het projectteam op het nummer 055 21 80 07.