Week van de Smaak (22/11)

22/11
Annelies Van Wittenberghe

Gezond doorheen de tijd: culinaire ontdekkingsreis van de oudheid tot nu

Alle bladgroenten zijn slecht. Ze veroorzaken melancholie, treurigheid, nare gedachten en nachtmerries.’ Meester Eberhard, een auteur uit de vijftiende eeuw, doet krasse uitspraken over snijbiet en spinazie.​ Al in de oudheid en in de middeleeuwen vragen koks en culinaire auteurs zich af hoe je gezond kunt genieten. Welke ingrediënten zijn lekker én goed voor je, en wat veroorzaakt er 'stinkende hikbuien en onbedaarlijk boeren​', om het met de woorden van Anthimus uit de late oudheid te zeggen. 

Annelies Van Wittenberghe neemt je mee op een culinaire ontdekkingsreis van de oudheid tot nu, met bijzondere aandacht voor het verband tussen gastronomie en gezondheidsleer. Ze laat je proeven van heerlijke schotels die opgediend werden in Romeinse villa's, in middeleeuwse burchten en burgerhuizen uit het Ancien Régime. Ze laat je kennis maken met Romeinse everzwijnstoverij, middeleeuwse mosselsoep, de kalkoen met framboos van Marie Antoinette en de culinaire genieën van de negentiende eeuw. Ze neemt het voedingsadvies uit vroeger tijden kritisch onder de loep, en toont aan hoe het streven naar 'gezond genieten' eigenlijk van alle tijden is. 

Annelies Van Wittenberghe is historica met een culinaire passie. Ze is auteur van 'Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten', verschenen in 2016. Ze geeft talloze voordrachten en lezingen over de geschiedenis van de smaak. 

Praktisch

Donderdag 22 november om 20 u. in de bib.

De lezing is gratis. Graag vooraf inschrijven.