Wajdi Riahi Trio + Support

26/10
Wajdi Riahi Trio

Zaterdag 26 oktober - 20 u.

I.s.m. JazzLab

Pianist Wajdi Riahi is in geen tijd uitgegroeid tot een van de meest gelauwerde stemmen in de Belgische jazz, zowel aan de zijde van o.m. Stéphane Galland (Aka Moon) als met zijn eigen muziek. Met zijn Trio presenteert hij een sound die zijn liefde voor jazz samenbrengt met zijn Tunesische roots. Het resultaat is bedwelmend en lyrisch, toegankelijk en toch verrassend. Hun tweede album Essia is meteen ook een knoert van een visitekaartje: het Trio is een blijver die een originele kleur toevoegt aan onze bruisende scène.

Wajdi Riahi, Basile Rahola en Pierre Hurty richtten de band op in 2020 in Brussel, bruisende smeltkroes van stijlen en culturen. De muzikanten zijn onafscheidelijk verbonden door een sterke vriendschap en betrokkenheid bij heel wat gedeelde projecten. Dat is meteen een voedingsbodem voor hun organische interactie. Hun eerste album Mhamdeya (2022), genoemd naar de Tunesische stad waar Riahi opgroeide, werd meteen geprezen in de Belgische en Franse pers.

Stambeli- en gnawa-tradities vormen de basis van opvolger Essia, een hedendaags pianotrio-album met een sound die even uniek als subtiel is en vol verhalende kracht zit. Het Trio is virtuoos en poëtisch, speelt met precisie en dynamiek. Dat het opnieuw een erg persoonlijk statement is, hoor je aan de manier waarop vrije melodieën en Arabische liederen, soms ook gezongen door Riahi, opgebouwd en gecombineerd worden.

Het album voelt aan als een muzikale kortverhalenbundel, met steeds weer nieuwe invalshoeken en ideeën die verweven worden tot een knap vervlochten totaalwerk. Het is een avontuurlijke reis, een organische architectuur van Noord-Afrikaanse ritmes die blenden met de complexiteit van de jazz. Doordacht, met ziel en karakter.

Wajdi Riahi: piano
Basile Rahola: contrabas
Pierre Hurty: drums 

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 16 / € 14 (-26 jaar, 60+, EDC) / € 13 (tarief Ronsenaar) / € 5 (tarief Ronsenaar+)
Tickets (vanaf 17 juni): Ticketshop CCinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01 

© Valentine Jamis