Vocaal Ensemble Aquarius - Magnificent Magnificat (muziek van Arvo Pärt)

09/11
aquarius

Vrijdag 9 november - 20 u.

Klassieke Muziek 

Weinig componisten van klassieke muziek zijn bij leven al zo populair en wereldwijd uitgevoerd als de in Estland geboren Arvo Pärt. Het is – zacht uitgedrukt – merkwaardig dat in tijden van massale ontkerkelijking en religieuze crises een componist zo in de harten wordt gesloten als deze Arvo Pärt, wiens gehele, uitgebreide oeuvre haast uitsluitend religieus geïnspireerd is.

Het is niet algemeen geweten dat deze componist zijn carrière begon in de experimentele, hedendaagse klassieke muziek. Niet deze muziek heeft hem beroemd gemaakt, maar wel alles wat hij begon neer te schrijven na een persoonlijke en artistieke crisis die hij slechts na enkele jaren te boven kwam. Uit dit lange zwijgen herrees hij als herboren, voorzien van een nieuwe stijl die hij tintinnabulli of klokjesstijl doopte. Het was een radicale breuk: zijn muziek werd ritmisch eenvoudig en harmonisch welluidend. De dissonant, de wanklank, die in de experimentele, hedendaagse muziek tot norm was verheven en dus zijn functie had verloren, werd bij Arvo Pärt zo spaarzaam en geraffineerd ingezet dat hij weer zijn functie van kruidig pigment kreeg. Op een nieuwe manier was deze muziek even radicaal als die uit zijn experimentele beginperiode. Het verschil was dat ze massaal gehoor kreeg.

In samenwerking met Vormingplus wordt in De Ververij een cursusreeks over de muziek van Arvo Pärt georganiseerd (9, 16 & 23 oktober). Meer info: vlad@vormingplus.be

Locatie: Sint-Martinuskerk - Kerkplein
Duur: 75' - Vrije zitplaatsen
Prijs: € 18/ € 16 (-26, 55+, groepen)  - korting VT PAS 
Info en reservatie: info@ccdeververij.be of 055 23 28 01
Tickets online: Webshop Ronse