Vernieuwing in de bib

Collage heropening bib

Zelfuitleen en inleverbus 24/24

Op zaterdag 26 juni 2021 opende de bibliotheek opnieuw haar deuren na een 7 weken durende sluiting wegens herinrichtingen en renovatiewerken. Naast opfrissingswerken aan het bestaande gebouw en een vernieuwd interieur, zal vooral het nieuwe zelfuitleensysteem een grote verandering zijn voor het publiek. Ook het terugbrengen van boeken kan nu 24/24 dankzij de inleverbus aan de buitenzijde van de bib. Wat echter onveranderd blijft, is dat het bibliotheekpersoneel nog steeds even enthousiast voor haar klanten klaarstaat.

Herinrichtingen

Het is geen geheim dat de front-office desks in de bibliotheek aan vernieuwing toe waren. Deze werden dan ook integraal vervangen door een moderne infobalie, een zone met zelfuitleenstations en een betaalautomaat. Aan de zijkant van de bibliotheek is nu ook een inleverbus. Op die manier kunnen klanten ook buiten de openingsuren, 24 uur per dag, 7 dagen per week materialen inleveren.

Door het nieuwe zelfuitleensysteem met RFID (Radio-frequency identification) zal de klant haast zelfstandig materialen kunnen uitlenen en inleveren. De tussenkomst van bibliotheekmedewerkers tijdens het uitleenproces wordt zoveel mogelijk beperkt. Dat betekent echter niet dat het personeel overbodig wordt, integendeel. Deze vernieuwing biedt net de mogelijkheid om nog meer in te zetten op dienstverlening op maat van de klant, beschikbaarheid van het personeel om klanten nog beter te ondersteunen en te begeleiden in hun zoektocht naar informatie en om nog meer in te zetten op collectievorming, doelgroepenwerking en activiteiten.

Ook diverse collecties kregen een nieuwe indeling en plaats in de bibliotheek om nog beter tot hun recht te komen. Zo werd de collectie strips en graphic novels zowel in de jeugdafdeling als in de volwassenafdeling in gloednieuwe rekken geplaatst. Het is een zeer uitgebreide en kwalitatieve collectie die absoluut meer aandacht verdient. Door de frontale plaatsing van de strips, zijn die makkelijker consulteer- en vindbaar voor het publiek.

Meer aandacht diende zeker ook te gaan naar het prachtige glas-in-loodraam (zie ook kaderstuk). Dit kunstwerk werd grondig gerestaureerd en krijgt opnieuw een ereplaats in de bib. Het glazen paneel zat reeds enkele jaren verborgen achter een extra wand waardoor er amper licht op viel. Dit pronkstuk is nu verplaatst naar de inkomzone in de bibliotheek waar het veel meer licht vangt en waar het kleurenspel een betoverende gloed op de bibliotheek werpt. De verplaatsing van dit glas-in-loodraam zorgde er ook voor dat er een nieuwe, praktische doorgang werd gecreëerd voor het publiek van de jeugdafdeling naar de stille ruimte van de bib.

Glasraam

Het glasraam is een ontwerp van de Gentse glazenier Armand Blondeel (1928 – 2002), opgeleid aan Sint-Lucas en de Academie te Gent. Hij was van 1945 tot 1952 werkzaam in het atelier van Coppejans en ging steeds meer in abstracte vormgeving werken. Blondeel was leraar en nadien directeur aan de Academie te Deinze. Armand Blondeel ontving in 1996 de prestigieuze Henry Van de Velde-Prijs voor zijn hele loopbaan. De Henry Van de Velde-prijs is de belangrijkste onderscheiding voor design in ons land.

Het glasraam in de bibliotheek van Ronse, dat van bij de bouw onderdeel vormde van het totale ontwerp van de bibliotheek, wordt vermeld in het Repertorium der Belgische Beeldende Kunstenaars van Piron. Het werd gerealiseerd in 1963. 

De bibliotheek heeft gekozen voor lichte, neutrale tinten in het interieur en verkiest dynamiek in het geheel te steken door accenten en eyecatchers aan te brengen in het geheel. In samenwerking met CC De Ververij en de Kunstacademie Vlaamse Ardennen zal de bibliotheek dan ook op regelmatige basis werk van kunstenaars en leerling-kunstenaars tentoon stellen. De volwassen leerlingen van de optie Tekenkunst en de optie Grafisch ontwerp en illustratie mogen de spits afbijten en zullen vanaf heropening hun werken exposeren.

Ten slotte werd ook het aantal publiekspc’s uitgebreid. Het personeel van de bibliotheek merkt al jaren een stijgende nood aan publieke computers, zowel voor individueel werk als voor groepswerk. Om aan deze verschillende noden tegemoet te komen, breidde de bibliotheek niet enkel het aantal computers uit, maar wordt vanaf heden een onderscheid gemaakt tussen een stille ruimte voor individueel werk en verblijven en een groepswerkruimte.

Aangenaam verblijven in de bib

Hoewel het uitleenproces sneller en efficiënter zal verlopen, betekent dit niet dat de klant ook sneller de bibliotheek zal verlaten. Integendeel, bij de vernieuwing van de bib werd net extra aandacht besteed aan de mogelijkheid om rustig en gezellig in de bibliotheek te verblijven. Er werden gezellige lees- en praathoeken ingericht in verschillende afdelingen én er werd een duidelijke onderverdeling gemaakt tussen een stille ruimte en een groepswerkruimte. De bibliotheek van Ronse kiest er bewust voor om van het ‘absolute stilte in de bib’-imago af te stappen. In het verleden botste het wel eens tussen klanten en personeel die voor ontmoeting en ontspanning naar de bib kwamen of die zich zeer geconcentreerd wilden verdiepen in boeken of schoolwerk. Door een duidelijk onderscheid en goede afspraken te maken binnen de verschillende ruimtes, wil de bibliotheek eventuele overlast en frustratie ombuigen naar constructieve samenwerking in een inspirerende omgeving waarbij elke klant op zijn of haar manier de bibliotheek kan beleven. Een computergame spelen, de krant lezen met een kopje koffie, groepswerk maken, verdwalen in boeken of studeren voor jouw droomjob? Iedereen vindt een geschikte plaats in de bib van Ronse.

Groot heropeningsfeest

Op 25 en 26 juni vond er een groot openingsfeest plaats met tal van randactiviteiten, een hapje en een drankje voor de bezoekers voorzien. Het publiek kon genieten van sfeervolle vertelmomenten, live DJ-sets, breakdance acts, kleine tentoonstellingen en live illustraties. De meeste activiteiten worden opgefleurd door talent van eigen bodem!

Beleef de bib

Niet alleen het interieur kreeg een opfrissing. De bibliotheek pakt ook uit met een vernieuwd activiteitenaanbod. Zowel voor jong als oud valt er heel wat te beleven:

De bibliotheek van Ronse stapt in op de digitale toepassing: ‘Online leren met de bib’. Vanaf 1 juli 2021 kunnen klanten van de bibliotheek onbeperkt en gratis cursussen en webinars meevolgen via ‘Mijn Bibliotheek’. 'Positieve psychologie', het nieuwe webinar van deze maand, staat reeds online.

Deze zomer kunnen kinderen (5 – 12 jaar) ook opnieuw terecht in de bib om op zoek te gaan naar een ‘Schat van Vlieg’. Deze keer zullen de deelnemers hun ogen kunnen uitkijken! Het spel kan gespeeld worden van 12 juli tot en met 31 augustus tijdens de openingsuren van de bib.

Ook het leesplezier van kinderen en jongeren wordt tijdens de zomervakantie opnieuw aangewakkerd met ‘Bestemming Bib’. Bij deze leuke leesuitdaging maken lezers tot 18 jaar een wereldreis met boeken. Wie alle bestemmingen bereikt heeft, maakt kans op mooie prijzen.

Wie liever een volledige bibliotheek in de reiskoffer steekt, kan dat tegenwoordig zonder extra kilo’s gewicht mee te sleuren. Via het gratis e-readerplatform ‘cloudLibrary’ kunnen klanten telkens 2 e-boeken lenen en die 6 weken lang lezen op hun eigen toestel. Je kunt ook boeken verlengen en reserveren. Een digitale bibliotheek in je binnenzak! 

Vanaf september zullen leerkrachten in Ronsische scholen ook beroep kunnen doen op aangepaste leenvoorwaarden en nieuwe boekenpakketten. Voor het project ‘Bib op school, iedereen leest mee’, met middelen van de Vlaamse overheid, worden wisselcollecties aangeboden aan enkele wijkscholen en zullen themakoffers beschikbaar zijn om in te zetten in de klassen.

Meer informatie over de collectie, activiteiten en doelgroepen zijn te verkrijgen in de bibliotheek of via https://ronse.bibliotheek.be/

Afspraak in de bib!

Heropening Bibliotheek 25 & 26 mei 2021