Vernieuwde eID

Nieuwe identiteitskaart

Ken jij de ‍vernieuwde eID al?

De vernieuwde identiteitskaart steekt in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Zo ben je beter beschermd tegen identiteitsfraude. Een geperforeerde foto in combinatie met je vingerafdrukken maakt het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

  • Je foto staat links in plaats van rechts.
  • Lichtere kleuren.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto.
  • De RFID-chip met je vingerafdrukken. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.

Wanneer krijg ik een vernieuwde eID? Moet ik mijn huidige kaart vervangen?

De eID’s worden geleidelijk aan vernieuwd. Je identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum. Enkele maanden daarvoor krijg je een oproepingsbrief van je gemeente. In sommige gevallen heb je eerder een nieuwe identiteitskaart nodig, zoals bij verlies, diefstal of beschadiging van je eID. Maar ook wanneer je je naam verandert of je niet meer voldoende op je foto lijkt.

>> Een antwoord op heel wat andere vragen vind je hier.

>> Meer info over de vernieuwde eID vind je op www.vernieuwde-eid.be.

Je meest veilige digitaal toegangsticket

Wist je dat je met je eID ook online aan de slag kan? Zo kan je je belastingaangifte indienen via Tax-on-web en je pensioenregeling raadplegen op MyPension. Je kan er ook mee aanmelden in het digitaal loket van Ronse. Via Mijn DOSSIER kan je attesten uit het Rijksregister online raadplegen en downloaden. Meer toepassingen vind je op Mybelgium.be.