Vaccineren : FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen...

Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren? Hoe werkt het vaccin en is het veilig?
Is de vaccinatie gratis? Hoe kan het dat de vaccins zo snel ontwikkeld werden?
Wie komt eerst aan de beurt en waarom? In welk vaccinatiecentrum kan ik mij laten vaccineren?
Mag ik van vaccinatiecentrum wisselen? Kan ik mij als moslim laten vaccineren tijdens de Ramadan?
Moet ik na mijn vaccinatie de coronamaatregelen blijven volgen?  

Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren?
Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden. Je beschermt daarbij niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Pas als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, kunnen we groepsimmuniteit bereiken en het virus onder controle krijgen. Omdat deze vaccinatie zo belangrijk is, is ze gratis voor iedereen die opgeroepen wordt.

Terug naar boven

Hoe werkt het vaccin en is het veilig?
Het vaccin stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien echt met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Van sommige vaccins heb je een twee dosis nodig na een week of vier. Na het toedienen van het vaccin zijn er weinig bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Deze treden meestal op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om na je spuitje nog een kwartiertje te blijven.

Terug naar boven

Is de vaccinatie gratis?
Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.

Terug naar boven

Hoe kan het dat de vaccins zo snel ontwikkeld werden?
Nog nooit hebben zoveel onderzoekers en vaccinontwikkelaars zich tegelijkertijd op de ontwikkeling van een vaccin geworpen. Bovendien moesten ze niet van een wit blad beginnen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden, waren de voorbije jaren al in ontwikkeling. Elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen, ook bij oudere en kwetsbare personen. De studies wijzen uit dat de vaccins vaak meer dan 90% effectief zijn en ook veilig.

Terug naar boven

Wie komt eerst aan de beurt en waarom?
Het is onmogelijk om iedereen tegelijk te vaccineren. Daarom werden een aantal fases bepaald. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen eerst, daarna de rest van de volwassen bevolking.

Fase 1 : In de eerste fase (januari – februari) waren de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt. Na de woonzorgcentra was het aan de andere collectieve zorginstellingen, de medewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. 

Fase 2 : In de tweede fase is het de beurt aan alle 65-plussers. Daarop volgen de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ook mensen met essentiële beroepen krijgen in deze fase hun spuitje. Wie dat precies zijn, moet nog worden bepaald.

Fase 3 : In de derde en laatste fase komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

Terug naar boven

In welk vaccinatiecentrum kan ik mij laten vaccineren?
De inwoners van Ronse, Maarkedal en Kluisbergen kunnen voor hun vaccinatie terecht in het COC in Ronse, Nieuwebrugstraat 2.

Terug naar boven

Mag ik van vaccinatiecentrum wisselen?
Neen, elk vaccinatiecentrum staat in voor de vaccinatie van de mensen in een aantal gemeentes. De gemeente waar je woont, bepaalt in welk vaccinatiecentrum je gevaccineerd wordt. Wisselen is niet mogelijk, dat zou voor te grote logistieke en operationele problemen zorgen bij het uitnodigen van mensen en het beheren van de voorraad van nodige vaccins in elk centrum.

Terug naar boven 

Kan ik mij als moslim laten vaccineren tijdens de Ramadan?
De ramadanmaand, die aanvangt op 12 of 13 april, zal samenvallen met de vaccinatiecampagne. Dit roept bepaalde vragen op bij de moslimbevolking. Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft echter duidelijk gesteld dat vaccins (zowel tegen Covid of iets anders) op geen enkele manier interfereren met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan ook niet beïnvloeden. De Raad der Theologen voegt daar aan toe dat het vaccin onontbeerlijk blijft om mensenlevens te redden.
Info : https://www.embnet.be/nl/zich-laten-vaccineren-de-vastenperiode-van-de-ramadanmaand

Terug naar boven

Moet ik na mijn vaccinatie de coronamaatregelen blijven volgen?
Het is belangrijk dat je de coronamaatregelen blijft volgen, ook nadat je gevaccineerd bent. Pas wanneer er genoeg mensen gevaccineerd zijn tegen het virus, kunnen de coronamaatregelen versoepelen en kunnen we onze vrijheid terug herwinnen.

Terug naar boven

Meer info via www.vaccinatievlaamseardennen.be en www.laatjevaccineren.be    

Video >> jouw vragen over het corona-vaccin

Er duiken de laatste weken heel wat vragen op over het coronavaccin.

  • Die corona-vaccins, zijn die wel veilig?
  • Waarom zou ik mij laten vaccineren?
  • Hoeveel kost dat?
  • Zal ik ziek worden na het vaccin?

In deze video geeft prof. Isabel Leroux-Roels, vaccinatiespecialist van het UZ Gent, een helder antwoord.
Want het virus verslaan, dat doen we samen, door ons allemaal te laten vaccineren.

Zit je na het bekijken van de video nog met vragen? Surf dan naar www.laatjevaccineren.be

De video is een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.