Utopia Ensemble | Ohimé!

13/05
Utopia Ensemble

Zaterdag 13 mei - 20 u.

De Vlaams-Italiaanse roots van het madrigaal, met werken van De Rore (°Ronse, 1515), De Wert, Marenzio, Monteverdi en anderen.

“O wee!” of “Zo zoet is de kwelling” … toegegeven, het klinkt niet zo smachtend of smartelijk als dezelfde woorden in het Italiaans: “Ohimé” en “Si dolce è il tormento”. De Italiaanse taal is een basisingrediënt van het madrigaal. In dat zestiende-eeuwse genre worden passie, liefdesgeluk en -ongeluk bezongen. Wist u echter dat dit typisch Italiaanse genre eigenlijk nooit had kunnen bestaan zonder de grote invloed van Franco-Vlaamse componisten?

In dit programma brengt Utopia Ensemble een muzikale schildering van prachtige gedichten van Guarini, Ariosto en andere Italiaanse poëten. De luisteraar wordt meegenomen in een expressieve reis tussen verlangen en smart, tussen liefde en ontrouw. De intense gedichten waarin de menselijke gevoelens op een geraffineerde manier tot uitdrukking komen, worden helemaal tot leven gewekt in een polyfoon weefsel. Deze madrigalen zijn stuk voor stuk pareltjes van expressiviteit die door Italiaanse en Vlaamse meesters werden gecomponeerd.

Michaela Riener: mezzo
Bart Uvyn: contratenor
Adriaan De Koster: tenor
Lieven Termont: bariton
Guillaume Olry: bas

Locatie: Sint-Martinuskerk, Kerkplein 1
Prijs: € 20 / € 18 (-26 jaar, 55+) / € 16 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 6 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets: Webshop Ronseinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01

© Tim De Backer