UITGESTELD : Donder & Sigbjørn Apeland • URBEX | double bill

20/03
Donder

Update 09/03/2021: Door de verlenging van de coronamaatregelen dient ook het concert van URBEX uitgesteld te worden.

Update 29/01/2021: Helaas geen double bill op 20 maart. Wegens samenwerking met een buitenlandse gastartiest dient het concert van Donder uitgesteld te worden. Ook het optreden van EREM vervalt. Het concert van URBEX blijft wel doorgaan en wordt vervroegd naar 20 u.!

Zaterdag 20 maart - 19 u. - onder voorbehoud van coronamaatregelen

Jazz

Een intense jazzavond die twee zeer verschillende werelden samenbrengt!

19 u. - Support: EREM
20 u. - Donder & Sigbjørn Apeland
21.30 u. - URBEX 'Suspended'

Donder & Sigbjørn Apeland

Donder gaat bij elk album op zoek naar een nieuwe benadering, een nieuw geluid en vooral naar nieuwe manieren om hun repertoire te verrijken. Voor hun vierde langspeler is dat niet anders. Het idee voor het nieuwe album komt voort uit ontmoetingen met de Noorse muziekscene, een scene die de afgelopen jaren veel unieke en baanbrekende muziek heeft voortgebracht. Noorwegen heeft een diepgewortelde volksmuziektraditie, een traditie die gekenmerkt wordt door improvisatorische vrijheid, gevoel voor melodie en complexe ritmes. Die folklore traditie gaat hand in hand met de filosofie achter jazz, een combinatie die resulteert in een aanzienlijke hoeveelheid creatieve en genre-overschrijdende muziek.

Ondanks een bloeiende scene lijkt een gelijkaardig erfgoed te ontbreken of over het hoofd te worden gezien in het Belgische en Vlaamse jazzmilieu. Met dit project wil Donder de leemtes in onze muzikale identiteit opvullen en onderzoek doen naar het muzikale erfgoed van onze voorouders en de rol die het zou kunnen spelen in onze muziek.

Voor deze vierde plaat, wordt Donder vervoegd door Sigbjørn Apeland, een Noorse harmonium en kerkorgel speler, en tevens docent Etnomusicologie aan de universiteit van Bergen. Naast zijn folk- en kerkgeoriënteerde composities, is Apeland ook betrokken in verschillende Noorse jazz- en impro projecten, waaronder 1982 en Nils Økland band. Iemand die bakken ervaring heeft als het aankomt op het integreren van oude tradities in een huidige context. De ongewone combinatie van een piano trio met harmonium vertaalt zich naar meerlagige kamermuziek waar de mogelijkheden inzake geluid en textuur eindeloos zijn.

Casper Van De Velde: drum
Stan Callewaert: bas
Harrison Steingueldoir: piano
Sigbjørn Apeland: harmonium

URBEX 'Suspended'

URBEX

‘Suspended’ is het derde album van URBEX en meteen ook de eerste live recording van de avontuurlijke groep in z’n vijfjarige bestaan. Voor dit originele repertoire liet bandleider Antoine Pierre zich inspireren door de atmosfeer van Miles Davis’ iconische plaat ‘Bitches Brew’ (1970). ‘Suspended’ werd opgenomen in de prestigieuze Studio 4 in Flagey in januari 2020, tijdens een eerste publieke voorstelling.

De muziek klinkt groovy en bruisend, als een ware uitbarsting van energie en klanken. Soms in een trance, maar even vaak opstijgend richting een verbluffende climax: Antoine creëert rijke en gelaagde arrangementen die vanuit zachtere sferen, haast neigend naar leegte, weten te ontpoppen tot muzikale extases. Hij speelt, kortom, niet zelden met de verwachtingen van de luisteraar.

URBEX speelde meer dan 60 concerten sinds hun oprichting in 2015 (waaronder Jazz Middelheim (BE), PBA (BE), Paradox (NL), Bimhuis (NL), Altes Pfandhaus (DE), Soleils Blues Festival (FR), ...). De groep bracht twee albums uit in 2016 en 2018, beiden via Igloo Records en lovend ontvangen door pers en publiek. ‘Sketches Of Nowhere’, de tweede release’, kreeg onder meer de awards ‘CHOCH Jazz Magazine’, ‘Indispensable JazzNews’ en ‘MUST TSF Jazz’ toebedeeld, naast de ‘Octave de la Musique 2019’.

Antoine Pierre: drums, composities
Jean-Paul Estiévenart: trompet
Bram De Looze: piano
Bert Cools: gitaar, electronica
Félix Zurstrassen: elektrische bas
Fred Malempré: percussie

+ Gastmuzikanten:
Ben Van Gelder: alt saxofoon
Reinier Baas: gitaar
Jozef Dumoulin: Fender Rhodes

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 12 / € 10 (-26, 55+, combiprijs vanaf 3 voorstellingen) / € 8 (inwoners Ronse met VT pas cat. 2) / € 4 (inwoners Ronse met VT pas cat. 1)
Ticketreservatie vanaf 5 januari: info@ccdeververij.be of 055 23 28 01

© Monday Agbonzee Jr. (Donder) - Stefaan Temmerman (URBEX)