Sint-Hermescrypte één jaar gesloten

crypte

Sint-Hermesbasiliek ondergaat een make-over

Wist je dat de crypte noodgedwongen één jaar moet sluiten? Er zijn namelijk heel wat restauratiewerken gepland aan de Sint-Hermesbasiliek en -crypte. De werken zullen 270 werkdagen in beslag nemen. Er zal dus heel wat bedrijvigheid zijn in en rond de basiliek. Het koor van de basiliek blijft tijdens de werken wel toegankelijk voor bezoekers via de 'Spaanse Trappen' aan de kant van het Albertpark.

Er staan heel wat grondige verbouwingswerken op het programma:

  • Dak- en gootwerken, elektriciteitswerken
  • Een nieuwe energiezuinige centrale verwarming
  • De binnenrestauratie van zijkapellen en het binnenschip
  • Het dichtleggen van de opgravingen in de crypte
  • Openmaken oude trap naar de crypte
  • Het dichtleggen van de vloer in het schip

Sint-Hermescrypte één jaar gesloten
Door de restauratiewerken zal de crypte gesloten zijn tot na de werken. Daarna zal de Sint-Hermescrypte meer dan ooit een pronkstuk van het Ronses erfgoed zijn. In de derde fase van de restauratie zal dus ook een oude trap naar de crypte weer blootgelegd worden. Deze werd vroeger gebruikt om vanuit de crypte in processie de basiliek te betreden. De oude trap die naar de crypte leidt, zit wat verborgen achter het altaar in de Sint-Annekapel in de basiliek. Een muur die was dichtgemetseld wordt nu weer opengemaakt. Toeristen zullen dus in de basiliek via deze oude trap de crypte kunnen bezoeken. Ook de jaarlijkse Fiertelommegang met de relieken van Sint-Hermes zal zo weer haar vertrouwde route kunnen volgen. De huidige toegang naar de crypte zal behouden blijven voor personen met een beperkte mobiliteit.

Online bezoek

Momenteel kan je de crypte ook online bezoeken. Een filmpje, waarbij je in de huid kruipt van een pelgrim in de middeleeuwen, leidt je doorheen deze middeleeuwse parel. 

Meer info over de werken en het virtueel bezoek via www.visitronse.be.