Ronse FairTrade Gemeente

FairTradeGemeente

Ronse, de 36ste FairTrade Gemeente
in Oost-Vlaanderen

Op zondag 10 december vierde Ronse dubbel feest: de Wereldwinkel bestaat 10 jaar én men nam de titel FairTrade Gemeente in ontvangst.

Als FairTrade Gemeente toont Ronse aan dat zowel het bestuur als haar inwoners, ondernemingen en verenigingen eerlijke handel en lokaal en duurzaam geproduceerde voeding hoog in het vaandel dragen. De Ronsenaren proefden zelf dat eerlijke handel ook lekker is tijdens het jaarlijkse FairTrade Ontbijt en een (h)éérlijke kroegentocht.

FairTrade Gemeente

Om de titel van FairTrade Gemeente te verkrijgen, moet je voldoen aan 6 criteria:

1. Een geëngageerd stadsbestuur dat zich er toe verbindt om 2 Fairtrade producten aan te kopen voor vergaderingen, kantoren en cafetaria.
2. Winkels en horecazaken aansporen om Fairtrade producten aan te bieden en hieromtrent te communiceren.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten.
4. Zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal gebied om de Fairtrade producten in de kijker te zetten
5. Trekkersgroep die actief helpt om het project te realiseren en dit verder blijft opvolgen na het behalen van de titel.
6. Productie en consumptie van lokale producten wordt gestimuleerd zowel thuis, op het werk als op openbare plaatsen.

Het stadsbestuur koopt reeds verschillende jaren Fairtrade koffie en suiker aan. Via een automaat voor warme dranken wordt in de bibliotheek en Ververij ook Fairtrade chocomelk verdeeld. Sinds eind 2017 wordt op recepties van de stad Fairtrade fruitsap geschonken. Heeft u als burger of bedrijf interesse om hieraan mee te werken en Ronse verder uit te bouwen als FairTrade gemeente, neem dan gerust contact op met de dienst mobiliteit en duurzaamheid (duurzaamheid@ronse.be).  

FairTradeProvincie

Ronse is intussen de 36ste FairTrade Gemeente in Oost-Vlaanderen. De Provincie geeft zelf het goede voorbeeld en is sinds 12 mei 2016 FairTrade Provincie. De Provincie koopt fairtradeproducten aan en sensibiliseert het eigen personeel. Daarnaast begeleidt ze de gemeenten bij het behalen van de titel. Dit kan gaan van het verstrekken van advies, begeleiding op maat tot concrete tips en inspiratie bij het realiseren van de 6 campagnecriteria.

Meer weten over de fairtradecampagne?
Meer weten over de campagne FairTrade Gemeente en hoe de Provincie Oost-Vlaanderen deze campagne ondersteunt? Neem dan contact op via mondialesolidariteit@oost-vlaanderen.be.