Profound Observer & Bert Joris

18/02
Profound Observer & Bert Joris

Zaterdag 18 februari - 20 u.

I.s.m. JazzLab

Klank, intimiteit en vrijheid. Dat zijn termen die saxofonist/componist Lennert Baerts zelf naar voor schuift om zijn nieuwe project te omschrijven. Het zijn geen loze woorden voor deze muzikant, die zich in geen tijd ontpopte tot een van de boeiendste jonge stemmen van de Belgische jazz. Met Profound Observer brengt hij intrigerende persoonlijkheden en kleuren bij elkaar, waarmee hij in een beweging een brug slaat tussen stijlen, temperamenten en generaties.

Baerts imponeerde niet zo lang geleden door in één klap twee albums uit te brengen (met zijn kwartet Anti-Panopticon en het Muze Jazz Orchestra), waarmee hij zijn ambitie als muzikant en componist tentoonspreidde. Of het nu gaat om jazz in vele vormen of kamermuziek: Baerts beheerst het allemaal. Het leverde hem prompt een plaatsje op tussen De Twintigers van Klara. Het tempo waaraan deze artiest intussen blijft verkennen en evolueren spreekt tot de verbeelding. Bij Profound Observer is dat niet anders. Hiervoor werkt hij samen met de alomtegenwoordige gitarist Vitja Pauwels (Bombataz, Naïma Joris, Lara Rosseel ...) en drummer Daniel Jonkers (Orbit Folks, Tim Finoulst ...).

De werktitel die ze hanteerden was I Choose Not To (meteen ook de titel van het te verschijnen album), volgens Baerts ingegeven omdat hij bepaalde (voor de hand liggende) keuzes net niet wilde maken. Bvb. wat als je ervoor kiest om niet met een bassist te werken, om de composities niet helemaal uit te werken? Het resultaat is muziek die een voortdurende slingerbeweging maakt: herkenbaar en gewaagd; geworteld in de jazz, maar met de bereidheid om elders inspiratie op te doen. En gevuld met open klanken, intimiteit en vrijheid. Elke uitvoering wordt zo uniek en spontaan.

Voor zijn tournee en de opname van het album nodigde Baerts een Belgisch jazzicoon uit. Bert Joris is een van de weinigen die als muzikant, componist én arrangeur op het hoogste niveau werkt. Zijn lyriek en elegantie zijn tot ver over de landsgrenzen vermaard en in combinatie met de jonge muzikanten van Profound Observer leidt het tot een kruisbestuiving die zoveel meer is dan de som der delen. Een nieuw en een vertrouwd geluid, samen te ontdekken.

Lennert Baerts: tenorsax, composities
Vitja Pauwels: gitaar
Daniel Jonkers: drums
Bert Joris: trompet, bugel

+ Support: The Green Mean Machine

The Green Mean Machine ontstond tijdens het laatste jaar van de studies van de leden aan het conservatorium, onder begeleiding van Erik Vermeulen. Met als startpunt het tweede kwintet van Miles Davis, Keith Jarrett en Wayne Shorter, maar vooral hun muzikale vrijheid en de onderliggende speelsheid, werkte GMM naar een eigen klank, met dezelfde factoren: vrij-, en speelsheid. GMM bestaat uit Werend Van Den Bossche (Dishwasher_), Warre Van de Putte (Don Marsh V), Marcos Della Rocha (Kolonel Djafaar) & Zjef Van Steenbergen (Broes).

  • Locatie: Wolvestraat 37
  • Prijs: € 16 / € 14 (-26 jaar, 55+) / € 12 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 5 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
  • Tickets: Webshop Ronseinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01

 

© Erik Bogaerts