Openingsfeest CC De Ververij

10/09
Room 13 Orchestra & Kapinga Gysel

Zaterdag 10 september

14.30-17.30 u.: (kinder)animatie

Feest voor jong en oud met de interactieve speelinstallatie Het Eiland Amadeo van Amadeo Kollectif, wonderlijke vertelsels door Hilde Rogge, kunstige spelletjes van Pretpakket, speelbuizen, grime …

Locatie: site CC De Ververij, Wolvestraat 37
Gratis toegang

20 u.: Room 13 Orchestra & Kapinga Gysel
‘Bach to Black’

Op 23/7/2011 stierf Amy Winehouse. 27 jaar, een leeftijd waarop wel meer rocksterren de legende ingaan. 10 jaar later, in 2021 krijgt ze een eerbetoon van het Room 13 Orchestra.
Haar legendarische plaat ‘Back to Black’ wordt op bijzondere wijze terug tot leven gewekt in ‘Bach to Black’.
Kapinga Gysel, gezegend met een buitenaards mooie stem, doet de nummers alle eer aan.

​Componist en pianist Yves Meerschaert herschrijft alle nummers op maat van het orkest. Onder leiding van dirigent Frank Van Troyen brengen 14 strijkers, 4 koperblazers, 2 houtblazers, 2 slagwerkers en Yves op piano hulde aan deze indrukwekkende zangeres. Kapinga Gysel (Zita Swoon) kruipt onder het vel van Amy. Lise Vanlerberghe zorgt voor passende beelden.

Rond elk nummer bouwt het orkest een nieuw muziekstuk waarin u het bestaande nummer herkent en toch verrast zal worden door toegevoegde melodische lijnen.

Zap Mama

22 u.: Zap Mama
'Occupé'

Marie Daulne aka Zap Mama is een wereldbekende zangeres, componiste, activiste, en docente in polyfone zang. Ze is geboren in Congo, Afrika en opgegroeid in Brussel, het centrum van Europa.

In de vroege jaren 90 behaalt ze de eerste plaats in de categorie World Music Album. Ze is één van de pioniers die de term ‘Afropean’ naar voor brengt, die verwijst naar de gemengde generatie van Afrikaanse Europeanen. Zap Mama blijft muziek in- en uitademen. Gedurende drie decennia bouwde Marie muzikale bruggen doorheen de wereld terwijl ze verschillende culturen verkende en barrières doorbrak.

Ze brengt haar laatste album uit in 2009-2010 en verhuist terug naar Europa om zich te concentreren op haar muzikale erfenis. Sinds het eerste album ‘Adventures in Afropea’ heeft Zap Mama de wereld geïntroduceerd tot haar interpretatie van etnisch geïnspireerde muziek en mode, die later breed worden geïntegreerd in de westerse cultuur.

Doorheen haar 7-voudig album repertoire met onder andere Bobby McFerrin, Al Jarreau, the Neville Brothers, The Roots, Spearhead, Common, Erykah Badu, David Byrne, Sergio Mendez, Hans Zimmer … brengt Zap Mama innoverende vibraties en geluiden voort. Ze verbreedt muzikale conversaties over grenzen en stijlen heen, inspireert verschillende generaties om bewust te zijn van het verschil tussen assimilatie en integratie, en om hun culturele erfgoed te beschouwen als een bron van creativiteit buiten de westerse lens. Etnische stijlen zijn van grote invloed geweest op designers als Christian Lacroix, Dries van Noten, Kenzo, Dior en vele anderen, die hun inspiratie putten uit Aziatische, Afrikaanse, Arctische, inheems Amerikaanse culturen …

‘Occupé’ bewijst eens te meer de creatieve kracht van Zap Mama en de langverwachte terugkeer naar de Franstalige scene van het boegbeeld van de Afro-Pop. Met ‘Occupé’ bevraagt Zap Mama ons leven dat met honderd per uur voorbijraast; de single nodigt ons uit om een nieuwe tijdelijkheid te creëren en onszelf in het centrum van ons bestaan te plaatsen. Met filosofie en humor werpt Zap Mama een kritische blik op onze consumptiemaatschappij en haar ultra-versnelde ritme. 

Locatie: Wolvestraat 37
Combiprijs voor beide concerten: € 30 
Prijs voor één concert (Room 13 Orchestra of Zap Mama): € 20 / € 18 (-26 jaar, 55+) / € 16 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 6 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1) 
Tickets: Webshop Ronseinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01

© Foto 'Bach to Black': Maîtrise