Nieuwe regeling recyclagepark

Recyclagepark

Nieuw in 2020 : wegen = betalen per kilogram

Het recyclagepark werkt momenteel met een systeem van punten en supplementen. Hoeveel punten aangerekend worden, hangt af van het soort afval dat je brengt, de hoeveelheid en het voertuig waarmee je dit doet. Dit systeem is vrij ingewikkeld en zorgt soms voor verwarring.

Vanaf januari verandert het systeem in het recyclagepark van Ronse. Dan wordt er gewerkt met een weegbrug. Dit betekent dat je betaalt per kilogram afval dat je brengt. Je wagen wordt gewogen bij het binnen rijden en bij het buiten gaan. Het verschil is het aantal kilogram afval dat je hebt gebracht. Dit gewicht wordt je aangerekend via de Diftar-factuur. Dit is een eenvoudig en duidelijk systeem.

Ook het invoeren van een betalende zone en een gratis zone werd eerst bestudeerd. Maar dat zou betekenen dat een aanzienlijk deel van de grote containers niet meer of moeilijk bereikbaar zou zijn met de wagen. Daarom is besloten een systeem te installeren zoals dat bijvoorbeeld ook in Kluisbergen en Zottegem bestaat. Dit systeem wordt er al jaren gebruikt en is eenvoudig én goedkoop.

Hoe het werkt…

Als je het recyclagepark binnenrijdt, registreer je je zoals gewoonlijk met je identiteitskaart.  Je geeft aan wat je mee hebt:

  • Recycleerbaar afval
  • Niet-recycleerbaar afval
  • Asbest of luiers

Je krijgt een ticket met je keuze dat je achter je voorruit plaatst, net als een parkeerticket. Dan rijd je de weegbrug IN op. Wanneer de weging is gebeurd gaat de slagboom aan het einde van de weegbrug open en ben je op het recyclagepark. Als je alles uitgeladen hebt, rijd je op de weegbrug UIT. Na de weging krijg je een ticket met het gemeten gewicht.

100 kilogram recycleerbaar afval gratis

Jaarlijks mag elk gezin 100 kg recycleerbaar afval gratis brengen. Je mag tijdens die bezoeken wel enkel recycleerbaar afval brengen.
Heb je ook niet-recycleerbaar afval bij, dan moet je betalen.

Tarief

Zijn de 100 kg opgebruikt of breng je tegelijk ook niet-recycleerbaar afval mee, dan moet je betalen: € 0,10 / kg.
Ter vergelijking: voor restafval dat aan huis opgehaald wordt, betaal je € 0,28/kg.

Is dat systeem niet onrechtvaardig? Wat met “gratis” afval?

Het systeem is goedkoop en eenvoudig: er is slechts één zone en je mag elk jaar de eerste 100 kilogram recycleerbaar afval gratis brengen. Is die 100 kilogram op dan moet je wel betalen. Ook voor afval dat zogenaamd “gratis” is. Het aandeel “gratis” afval zit immers vervat in de 100 kilogram gratis recycleerbaar afval.

Is 100 kilogram niet weinig?

In de 100 kilogram afval zit een deel waarvoor je in een ander systeem (betalend/gratis) wel had moeten betalen, zoals harde plastics of steenpuin en een deel waar je vooraf al een bijdrage voor hebt betaald zoals bij een koelkast. Voor een gemiddeld gezin is 100 kilogram niet weinig. Reeds jaren wordt op recyclageparken gemiddeld minder dan 40 kilogram “gratis” afval per gezin binnen gebracht. Eigenlijk krijg je op die manier 60 kilogram gratis afval bovenop de 40 kilogram die je gemiddeld zou brengen. Je doet dus eigenlijk profijt als je het vergelijkt met een recyclagepark dat is opgedeeld in een gratis en een betalend gedeelte.   

Wat als je met het gezin een pechjaar heb waarin veel stuk gaat?

Je kan inderdaad uitzonderlijk boven de 100 kilogram uitkomen, wanneer in hetzelfde jaar zowel je wasmachine, droogkast, koelkast en oude beeldbuistelevisie sneuvelen,. Maar dan heb je de volgende jaren heel waarschijnlijk bijna geen “gratis” aanvoer meer nodig, terwijl je nog steeds recht hebt op 100 kilogram. Die kan je dan gebruiken om steenpuin, hout, metalen of andere recycleerbare afvalstoffen toch gratis binnen te brengen. Wees gerust: op lange termijn doet iedereen voordeel met het systeem van 100 kilogram gratis.  

Wat als je niet akkoord bent met dit systeem?

Wie toch steeds gratis met bijvoorbeeld een koelkast op het recyclageparken terecht wil, kan afstand doen van de 100 kilogram vrijstelling. Dat kan via een afstandsverklaring. Voor 2020 doe je dat ten laatste 15 werkdagen voor je naar het recyclagepark wilt gaan en bij voorkeur voor 31 januari. Hou er wel rekening mee dat je dan voor alle andere afvalstoffen, ook al zijn ze recycleerbaar, wel vanaf de eerste kilogram zal moeten betalen. Voor meer info over deze afstandsverklaring kan je hier terecht.  

Recycleerbaar of niet-recycleerbaar?

  • Wat is recycleerbaar afval? Enkele voorbeelden zijn : glas, isomo, frituurolie, betonpuin, tuinafval, textiel, houtafval, ijzer…
  • Wat is niet-recycleerbaar? Grof huisvuil, luiers, keramiekafval, pleisterwerk, gips, cellenbeton, vuurvast glas, tegels, roofing, spoorwegbielzen, borden en kopjes.

Als je geen gezin bent?

Voor kleine KMO’s, zelfstandigen, eigenaars van een tweede verblijf, scholen en verenigingen is er een nieuwe regeling. Deze gebruikers moeten een aanvraag doen. De gratis 100 kg geldt niet voor deze groepen.

Hoe betalen?

Op het recyclagepark kan ter plaatse niet betaald worden. Alle kosten worden verrekend via de Diftar-rekening. Die krijg je één maal per jaar in februari. Op het Diftar-aanslagbiljet vind je drie bedragen :

- de kosten voor je Diftar container
- de kosten voor ophaling aan huis van grof vuil en snoeihout
- de kosten voor het recyclagepark (als je moet betalen voor je bezoek).

 

Regeling voor hechtgebonden asbest en luiers

Voor hechtgebonden asbest en luiers werd een bijzondere regeling uitgewerkt.

  • Jaarlijks kan je 200 kg hechtgebonden asbest gratis brengen. De voorwaarde is wel dat je bij je bezoek enkel asbest brengt.
  • Eenzelfde regeling geldt voor luiers. Elk gezin kan 200 kg luiers brengen op voorwaard dat de luiers in reglementaire luierzakken zitten. Deze zakken zijn te koop voor € 5 per rol ( = 10 stuks) aan het onthaal van het stadhuis en in verschillende warenhuizen. Heb je ook ander afval mee, dan geldt het normale tarief.

Wil je asbest of luiers brengen? Druk eerst op de “asbestknop” of “luierknop” aan de ingangszuil voor je je identiteitskaart in de gleuf steekt. De parkwachter komt dan eerst controleren voor hij de vrijstelling toekent.

 

Recyclagepark 5 weken gesloten

Van 2 december t.e.m. 6 januari

Voor de installatie van de weegbruggen en het registratiesysteem zijn infrastructuurwerken nodig. Om alles te installeren zal het recyclagepark gesloten zijn van 2 tot 22 december. Dit sluit aan bij de kerstvakantie waarin het nieuwe systeem zal getest worden. Dit betekent dat het recyclagepark vijf weken zal gesloten zijn van 2 december tot en met maandag 6 januari 2020. Meer info.

 

Nieuwe openingsuren en telefoonnummer 

Vanaf januari heeft het recyclagepark ook een nieuw telefoonnummer en aangepaste openingsuren.

  • Het nieuwe nummer van het recyclagepark is 055 23 28 89.
  • Op dinsdag 7 januari, na de kerstvakantie, gaat het recyclagepark open met nieuwe openingsuren. De grootste wijziging is dat er geen winter- en zomerregeling meer is. ’s Morgens wordt ook een half uurtje vroeger geopend, vanaf 8.30 u. in plaats van 9 u. Op donderdagavond is het recyclagepark open tot 18 u.

Openingsuren in 2020

 

Voormiddag

Namiddag

Maandag

gesloten

gesloten

Dinsdag

8:30 - 12:00

13:00 - 16:00

Woensdag

gesloten

13:00 - 16:00

Donderdag

gesloten

13:00 - 18:00

Vrijdag

8:30 - 12:00

gesloten

Zaterdag

8:30 - 12:00

13:00 - 16:00

 

De nieuwe blauwe zak

In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen vanaf 1 januari ook alle andere plastic verpakkingen bij. 
Vanaf januari wordt de inzameling van deze verpakkingen op het recyclagepark dan ook stopgezet.

Lees hier meer over de nieuwe blauwe zak en wat je er vanaf januari allemaal mag instoppen!

 

Thuis composteren? Nog makkelijker vanaf januari 2020!

De beste manier om je afvalrekening laag te houden is je afval beperken. En dan is composteren een slimme zaak! Als je zelf je keuken- en tuinafval wilt composteren, dan kan je daarvoor een compostvat of een compostbak bestellen. Vroeger gebeurde dit op het stadhuis, maar vanaf januari wordt dit nog gemakkelijker. Dan kan je jouw compostvat bestellen via de gratis groene lijn 0800 90 270. Je bestelling wordt hierbij gratis aan huis geleverd.

Een compostvat in kunststof kost € 20 en is ideaal voor kleinere tuinen met weinig gazon. De inhoud is 290 liter en de bodemplaat is ongeveer 80 cm doorsnee. De hoogte is 85 cm. Een bijhorende beluchtingsstok kost € 6.

Een houten compostbak kost € 45 en is dan weer geschikt voor grotere tuinen met veel gazon. De inhoud is 1 m³ met als afmetingen 1 m breed en 1 m hoog.