Nieuwe blauwe zak

Nieuwe blauwe zak

Nieuwe PMD regels vanaf 1 januari 2020

In de blauwe PMD-zak mochten vroeger enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Vanaf 2020 mogen ook alle andere plastic verpakkingen in de blauwe zak. Denk maar aan potjes, folies en plastic zakjes. Een beetje verduidelijking aan de hand van enkele vragen…

Wat mag er in de nieuwe blauwe zak?

Stel jezelf twee vragen. Is het een verpakking? Is het gemaakt van plastic? Is het antwoord tweemaal “ja”, dan mag het in de PMD-zak. Plastic verpakkingen zijn onder meer plastic flessen, flacons, schaaltjes, vlootjes, potjes, tubes, folies, zakjes en plantentrays. Daarnaast mogen uiteraard nog steeds metalen verpakkingen in de zak zoals drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica, bakjes, schaaltjes, deksels en kroonkurken. En tot slot horen ook alle drankkartons nog steeds in de blauwe zak.

Mag ik de oude zakken hiervoor gebruiken?

Zeker! De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf januari mag je ze op straat zetten mét de extra plastic verpakkingen.

Zet ik de nieuwe blauwe zak op dezelfde dag buiten als vroeger?

Ja. Het tijdstip en de frequentie van de ophaling verandert niet.  Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger.

Worden zachte plastics nog ingezameld op het recyclagepark?

Neen. Vanaf januari worden er geen potjes, folies, bloempotjes en plantentrays meer ingezameld op het recyclagepark. Doe deze verpakkingen in de blauwe zak.

Lees hier meer over de nieuwe regeling van het recyclagepark in 2020.

Wat kan NIET in de blauwe zak?

De volgende verpakkingen mogen dan weer NIET in de blauwe zak: verpakkingen met een kindveilige sluiting, piepschuim (isomo), verpakkingen van motorolie of pesticiden, siliconenkits en verpakkingen groter dan 8 liter. Ook alle voorwerpen van plastiek die geen verpakking zijn, zoals speelgoed, horen niet thuis in de zak. Tot slot zijn ook alle verpakkingen met één of meer van deze gevarensymbolen niet welkom in de PMD-zak.

Nog enkele regels voor een goede recyclage:

  • Maak de verpakkingen leeg. Dan komen er geen restjes van voedingsmiddelen op de stoep of de sorteerder terecht. Dat is properder en veiliger.
  • Steek verpakkingen niet in elkaar. Verschillende verpakkingen bestaan uit een ander type plastic en worden dus op een andere manier gerecycleerd.
  • Maak flessen plat en draai de dop er op.
  • Maak de folie van een schaaltje of potje los, bijvoorbeeld bij een yoghurtpotje. De folie bestaat uit een ander soort plastic dan het schaaltje en wordt apart gesorteerd.
  • Hang niets aan de buitenkant van de zak. Dit verstoort het recyclageproces. Je kan grote volumes wel plat drukken en zo plaats besparen.

Nog vragen? Meer info op www.denieuweblauwezak.be