Nieuw onthaal stadhuis

Onthaal stadhuis

Ticketsysteem en wachtzaal

Al gezien? De onthaalbalie in de inkomhal van het stadhuis werd vernieuwd. Maar er is niet enkel de nieuwe locatie, ook de werking van het onthaal werd gewijzigd én uitgebreid. Als je komt voor de dienst Burgerzaken, Technische Dienst of Mobiliteit & Duurzaamheid, moet je je nu eerst aanmelden bij de balie voor een ticket. Je neemt dan plaats in de wachtruimte, waar je via het beeldscherm opgeroepen wordt om naar het juiste loket te gaan.

Deze nieuwe werkwijze biedt een aantal voordelen. Als je even moet wachten kan je nu rustig en comfortabel in de wachtruimte zitten in plaats van in de beperkte ruimte aan de loketten te moeten staan. Dit ontlast de diensten van wachtende burgers maar komt ook de privacy ten goede. Doordat je je op voorhand aanmeldt aan de onthaalbalie, kan de onthaalmedewerker reeds nagaan of je wel alle nodige documenten bij de hand hebt. Zo hoef je niet nodeloos te wachten voor een dienstverlening die toch niet afgewerkt kan worden. Het ticketsysteem zal bovendien heel wat informatie opleveren (statistieken) die het lokaal bestuur kan gebruiken om de dienstverlening blijvend te optimaliseren.

Opgelet! De ingang van de dienst Omgeving bevindt zich nog steeds ter hoogte van de Grote Markt nr. 14. Voor alles wat te maken heeft met wonen, bouwen of verbouwen, milieu of lokale economie, gebruik je die ingang en hoef je je dus niet aan te melden bij het nieuwe onthaal.

Diensten af te handelen aan de onthaalbalie

Voor een aantal diensten kan je trouwens rechtstreeks bij het onthaal terecht. Concreet gaat het om het afhalen van een reispas of een rijbewijs. Het aanvragen van deze documenten gebeurt nog steeds bij de dienst Burgerzaken, maar als je document klaar is, word je verwittigd dat je het mag afhalen aan het onthaal. Vergeet je identiteitskaart niet om je te legitimeren. Ook het afhalen van attesten (o.a. gezinssamenstelling, woonst of leven) kan aan het onthaal.

Wist je trouwens dat je deze ook zelf digitaal kan opvragen en afprinten via www.egovflow.be. Dat is nog gemakkelijker én het bespaart je een verplaatsing naar het stadhuis!

Bij het onthaal kan je verder nog steeds terecht voor de aankoop van pmd-, luier- en EPS-zakken. Nieuwe inwoners van Ronse kunnen er passeren voor een welkomstpakket met handige brochures over de stad. Heb je last van ratten, zwerfkatten, steenmarters of duiven? Ook dat mag je doorgeven aan het onthaal. Hiervoor hoef je niet per se langs te komen, dit kan ook telefonisch of via mail naar info@ronse.be.

Openingsuren

De openingsuren van het stadhuis blijven ongewijzigd. De loketdiensten zijn open, iedere werkdag van 8.30 tot 12 u. en op woensdag ook van 13.30 tot 16 u. Het onthaal is iedere werkdag open van 8.30 tot 12 u. en van 13.30 tot 16 u. Voor het afhalen van je rijbewijs, reispas of attest kan je dus ook in de namiddag in het stadhuis terecht. Voor de andere dienstverleningen blijft de regeling zoals vroeger. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand is het onthaal en de dienst Burgerzaken (behalve de vreemdelingendienst) open van 9.30 tot 11.30 u.

Toekomst

In de toekomst wordt de werking van de onthaalbalie als afhaalbalie uitgebreid. Op termijn zal je dus meerdere producten aan het onthaal kunnen verkrijgen. Wanneer binnen een paar jaar het nieuw administratief centrum de deuren opent, gaat het ticketsysteem uiteraard mee. Het is de bedoeling dat iedere burger dan voor iedere dienstverlening van het lokaal bestuur (stad en OCMW) een ticket ontvangt en doorverwezen wordt naar de juiste plek.