Mondmaskers voor inwoners Ronse

mondmasker De Lijn

Gratis mondmasker voor elke Ronsenaar (+ 12 jaar)

Er was de voorbije dagen heel wat te doen over mondmaskers. Deze worden verplicht op het openbaar vervoer en aangeraden op drukke plaatsen. De Federale Overheid gaat elke inwoner een mondmasker (en twee filters) bezorgen. De bedeling hiervan zal echter nog niet voor meteen zijn. De stad Ronse wacht niet af en zal bijkomend aan elke inwoner boven de 12 jaar een herbruikbaar mondmasker bezorgen. De bestelling hiervoor werd reeds geplaatst. Van zodra deze geleverd zijn zullen deze verdeeld worden. Hoe de praktische verdeling zal gebeuren wordt momenteel bekeken.

4 - 8 mei : gratis mondmasker voor reizigers trein of bus

Omdat vanaf maandag een mondmasker reeds verplicht is bij het gebruik van het openbaar vervoer heeft de stad Ronse ook hier naar een oplossing gezocht. Van maandag 4 mei tot vrijdag 8 mei kan je op het perron van het station als reiziger (met een geldig vervoersbewijs!) een chirurgisch masker krijgen bij het opstappen. (Deze maskers zijn niet wasbaar en kunnen slechts beperkt hergebruikt worden.) Op deze manier kan iedereen voldoen aan de verplichting een mondmasker te dragen op de trein of de bus. Ook de reizigers die vanaf het station de bus nemen zullen - op vertoon van hun  vervoersbewijs - aan deze kiosk een chirurgisch mondmasker kunnen vragen. Na deze periode zal de maatregel geëvalueerd worden tot iedereen zijn herbruikbaar masker ontvangen heeft.

Praktisch : Het kiosk op het perron zal beschikbaar zijn van 6 uur tot 18 uur. Het is de bedoeling dat je enkel een mondmasker krijgt bij vertrek (op vertoon van een geldig vervoersbewijs). Dit mondmasker dient ook voor de terugrit. Het mondmasker kan je veilig bewaren in een afgesloten plastic doosje (zie video).  

Uiteraard staat het je vrij om nu reeds je eigen mondmasker te gebruiken. Zowel op het openbaar vervoer als in de winkels of op plaatsen waar er veel mensen samenkomen.
Heb je nog geen mondmasker ter beschikking, dan mag je hiervoor ook een sjaal of bandana gebruiken.

Gebruik mondmaskers en handschoenen

Nu het dragen van een mondmasker in een groot aantal situaties verplicht of aangeraden wordt, is het noodzakelijk om beschermingsmiddelen veilig te gebruiken. Ook in een niet-medische omgeving. Hoe trek je handschoenen aan en weer uit? Hoe hanteer je een mondmasker op een manier die het gevaar op besmetting beperkt houdt? In het onderstaand filmpje wordt het stap voor stap uitgelegd. Of je kan hier de brochure downloaden (klik hier) waarin op een laagdrempelige manier het correct gebruik van handschoenen en stoffen mondmaskers wordt uitgelegd en getoond. (Een realisatie  van Opleiding Verpleegkunde Thomas More Mechelen: http://mondmasker.zotvanzorg.be)