Metropolis | Stille film met live pianobegeleiding door Hilde Nash

27/11

Zondag 27 november - 17 u.

Film

Metropolis is een Duitse sciencefictionfilm van Fritz Lang uit 1927 - de eerste sciencefiction ooit - en de duurste film die in de jaren 1920 werd geproduceerd. Voor de film werden een recordaantal van 37.000 figuranten ingezet, baanbrekende special effects gerealiseerd en prachtige decors gebouwd. Metropolis heeft veel modernere sciencefictionfilms geïnspireerd, waaronder Star Wars, The Matrix en Blade Runner.

Het verhaal speelt zich af in een futuristische stad, waarin de mensheid strikt opgedeeld is in twee groepen: de heersende ‘denkers’ die bovengronds leven in een decadente stad vol luxe en de arbeiders die ondergronds zwoegen in de energiecentrale.

Freder, zoon van de alleenheerser van deze gigantische stad, wordt verliefd op de charismatische arbeidersdochter Maria. Zij komt op voor de rechten van de werkers, en zegt hen niet in opstand te komen, maar de komst van een bemiddelaar af te wachten. Freders vader laat Maria gevangen nemen en schakelt uitvinder Rotwang in om een robot te ontwikkelen met haar uiterlijk om zo haar plaats in te nemen …     

Hilde Nash begeleidt de stille film met live improvisaties op piano. Muzieklijnen worden ter plekke gecomponeerd in dienst van de film.

Nash speelt wekelijks live piano-improvisaties in Cinematek te Brussel, aan Bozar, maar daarnaast speelt ze ook o.a. in Flagey Studio 5, De Cinema en in KASK Cinema. In het buitenland speelde ze in EYE in Amsterdam, in ‘Cinemateket’ in Stockholm (2015) en op het Kaunas International Filmfestival in Litouwen (2017).

Duur: 2,5 uur + pauze

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 10 / € 8 (-26 jaar, 55+) / € 6 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 3 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets: Webshop Ronseinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01