Maatregelen bij droogte

waakzaamheidsfase leidingwater

Besluiten Gouverneur bij aanhoudende droogte...

Vlaanderen blijft ook dit jaar kampen met het probleem van droogte. Er is de voorbije maanden onvoldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag. De droogtetoestand wordt nauwgezet opgevolgd door de Provincie. De situatie wordt weergegeven in kleurcodes, gaande van code groen (niveau 0) tot code rood (niveau 3). Bij aanhoudende droogte stijgt ook het brandgevaar. 

Om deze problemen het hoofd te bieden worden door de Gouverneur de nodige maatregelen genomen. Op de website van de Gouverneur vind je steeds de laatste informatie en de afgekondigde maatregelen: https://gouverneuroost-vlaanderen.be/

Op deze website vind je telkens ook een handig document met veelgestelde vragen en antwoorden.

Hieronder krijg je een kort overzicht van de genomen maatregelen:

 

>>> Update 13 mei 2022 : CODE ORANJE

Hoog risico op natuurbrand in Oost-Vlaanderen

Het is erg droog en daardoor brandgevaarlijk in de natuur. Natuur en Bos kondigt daarom code oranje af in Oost-Vlaanderen. Wees voorzichtig, rook niet en maak geen vuur in natuur- en bosgebieden. We bevinden ons in een periode van aanhoudende droogte, zonder significante neerslag. Dit brengt een hoog risico op brandgevaar met zich meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.

Code oranje: wat betekent dat?
Het is erg droog en daardoor brandgevaarlijk in de natuur. Natuur en Bos kondigt daarom code oranje af in haar bos- en natuurgebieden.

  • Wees voorzichtig!
  • Rook niet in natuur- en bosgebieden!
  • Vuur maken is verboden!
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in een bos- of natuurgebied!

Natuurbeheerders en de brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en meer mankracht ingezet.

Opgelet: deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig. Hierbij adviseren we om een zelfde voorzichtigheid in acht te nemen.

Meer info: www.natuurenbos.be/waarschuwingen 

 

>>> Update 11 mei 2022

Tijdelijk onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten.

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod dat al van kracht is, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones. Dit besluit en de kaart kunnen ook geraadpleegd worden op de website van de gouverneur.

Dit zijn de desbetreffende steden en gemeenten:

Aalst, Aalter, Beveren, Brakel, Deinze, Denderleeuw, Destelbergen, Erpe-Mere, Gavere, Gent, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Laarne, Lochristi, Lokeren, Merelbeke, Moerbeke, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Wachtebeke, Zottegem en Zwalm.

 

Meer interessante websites