Lezing prof. Hendrik Vos - Europese Unie (15/3)

15/03
Hendrik Vos

"De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis"

De eurocrisis, de Oekraïnecrisis, LuxLeaks, de terreurdreiging, de vluchtelingencrisis, de pogingen van Catalonië om onafhankelijk te worden, de Brexit... Telkens opnieuw worden de lidstaten van de EU met uitdagingen geconfronteerd die ze moeilijk alleen de baas kunnen. Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken.

In deze lezing bekijkt Hendrik Vos aan de hand van concrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen. Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen, maar een ontrafeling van de integratie komt er evenmin. Wat is de lijm die de lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt? Waar gaat dit naartoe?
Er wordt vooruit gekeken naar de Europese verkiezingen van mei 2019 en uiteraard is er ruimte voor vragen, bedenkingen en opmerkingen vanuit het publiek.

Prof. Hendrik Vos is als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Samen met VRT-journalist Rob Heirbaut schreef hij onder meer het boek “Hoe Europa ons leven beïnvloedt”.

Praktisch

15 maart om 20 u. in de bib. De lezing is gratis, maar inschrijven is vereist.
Inschrijven kan in de bib, via bibliotheek@ronse.be, 055 23 28 62 of via de webshop.