International Paracycling Classics Ronde in Vlaanderen

02/05
Paracycling

Van Brugge naar Ronse

Op zondag 2 mei 2021

Op zondag 2 mei is Ronse gaststad voor een heuse wielerklassieker binnen het UCI-programma. En niet zomaar een klassieker… Deze eerste editie van de International Paracycling Classics Ronde in Vlaanderen oogt alvast veelbelovend met de stad Brugge als officiële startplaats én met aankomst in Ronse. Organisator Isomundo is alvast tevreden dat de wielerklassieker deel uitmaakt van de UCI kalender en kan genieten van het niveau van een wereldbekerwedstrijd…

De aankomststreep van de verschillende wedstrijden is getrokken op de Kruisstraat op exact dezelfde plaats als de aankomststreep van het mythische WK 88 in Ronse. Met passages over de Kruisstraat, Tiegemberg, de Côte de Trieu en de Karnemelkbeekstraat beloven het alvast pittige wedstrijden te worden.

Met respect voor de geldende coronamaatregelen is het parcours vrij toegankelijk zijn en is iedereen welkom om de sporters bij hun passage aan te moedigen.

  • Hou steeds voldoende afstand en respecteer het maximaal aantal personen waarmee je samen mag zijn.
  • Een mondmasker dragen is langsheen het hele parcours verplicht.
  • De aankomstzone en de passages over de bergjes zijn afgesloten voor het publiek.

Wat is Paracycling?

Paracycling is een tak van de wielersport die op steeds meer aandacht en enthousiasme kan rekenen, waarbij mensen met een lichamelijke beperking het tegen elkaar opnemen. Afhankelijk van je beperking zijn er vier disciplines: handbiken, cycling, tandem en tri-cycling.

Handbiken
Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van je beperking. Hierbij zijn er 5 categorieën: van H1 (zwaarste) tot H5 (lichtste).

Tandem
In tandemwedstrijden probeer je als duo de tegenstander te verslaan. De voorste renner is de “piloot” en bestuurt het voorwiel. De achterste renner heet een “stoke”. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft (of volledig blind is).

Tri-Cycling
Bij tri-cycling fiets je met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Afhankelijk van je beperking kun je in twee klassen uitkomen: T1 (zware beperking) en T2 (minder zware aandoening).

Cycling
Bij cycling fiets je op een standaard racefiets die op sommige plaatsen aangepast is. In deze discipline fiets je wanneer je één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, verlamming of cerebrale parese (CP) hebt. Ook cycling is verdeeld in vijf klassen van C1 (zwaarste) tot  C5 (lichtste).

Verkeershinder op zondag 2 mei

Er zijn wedstrijden in elk van deze vier disciplines. Veel van deze wedstrijden zijn nog eens onderverdeeld in verschillende categorieën. Afhankelijk hiervan loopt de plaatselijke lus over de Tiegemberg en één of meerdere passages van de Kruisstraat, Côte de Trieu en Karnemelkbeekstraat. De passages en de aankomst van deze verschillende wedstrijden ligt tussen 13.30 u. en 17 u. op de Kruisstraat.

Uiteraard zal deze wedstrijd op zondag 2 mei de nodige verkeershinder veroorzaken. Zo zal het bovenste deel van de Kruisstraat afgesloten zijn voor het verkeer vanaf 6 uur 's morgens. Ook op andere plaatsen op het parcours zal het verkeer soms even opgehouden worden voor de passage van de renners. De organisatie voorziet daarbij voldoende seingevers.

>> Meer info omtrent de verkeersmaatregelen kan je hier terugvinden.