International Paracycling Classics

30/04
Paracycling

Ronde in Vlaanderen
Zondag 30 april vanaf 10 u.

Livestream

Volg hier de volledige livestream van de UCI Para-cycling Classics Ronde In Vlaanderen.
Live vanaf 10 u. tot na de medaille uitreiking. Commentaar door Niko De Muyter.

Brugge - Ronse

Op zondag 30 april komt de 2e International Paracycling Classics “Ronde in Vlaanderen” aan in Ronse. Deze wedstrijd vertrekt in Brugge en bestaat uit 4 disciplines: handbike, cycling, tri-cycle en tandem. Paracycling of wielrennen voor mensen met een beperking is de snelst groeiende sport in zijn categorie. Dankzij de zeer lage instapdrempel kan iemand met een beperking zich snel tot deze sport wenden. Paracycling heeft al een hele weg afgelegd en maakt nu al een tijdlang officieel deel uit van de internationale wielerunie UCI.

Aankomst op de Grote Markt
Op zondag 30 april is de Grote Markt in Ronse de aankomstplaats voor de Ronde in Vlaanderen International Paracycling Classic Brugge - Ronse. In 7 verschillende groepen komen de renners van onderscheiden categorieën aan. Er worden deelnemers uit zo'n 50 verschillende landen verwacht.

De eerste groep wordt verwacht rond 11.20 u. aan het kruispunt Eysdaelestraat – Berchemsesteenweg. Vandaar gaat het in volle vaart richting Klijpe en Zonnestraat om uiteindelijk de beklimming van de Wijnstraat aan te vatten en op te draaien naar de Peperstraat en de Grote Markt. De aankomst van de laatste groep is voorzien tegen 16.30 u.

Mobiliteit op zondag 30 april

Uiteraard zal deze wedstrijd de nodige verkeershinder veroorzaken. Een deel van het parcours (de Zonnestraat, vanaf de rotonde aan de Neerhofstraat, het A. Delhayeplein, de Wijnstraat en de Peperstraat tot aan de aankomstzone op de Grote Markt) zal volledig afgesloten zijn voor het verkeer vanaf 10 u. In verschillende straten in de buurt van het parcours is enkel plaatselijk verkeer toegelaten.

In verschillende straten in het centrum zal er ook parkeerverbod zijn vanaf 7 u.:
- de Zonnestraat (vanaf de rotonde aan de César Snoecklaan tot het A. Delhayeplein)
- de Wijnstraat
- het Fr. Rooseveltplein
- de Peperstraat
- de Grote Markt

Parkeren 

  • Parking aan het station
  • Parking Michel Portois (ruimte is beperkt)
  • Dreamland en Colruyt : Wie naar de koers wil komen kijken, kan gemakkelijk parkeerplaats vinden op de parkings van Dreamland en Colruyt. Deze liggen op korte afstand van de Grote Markt en de centrumstraten die deel uitmaken van het parcours. Vanuit de richting Elzele of Brakel rijd je via de Oude Vesten of Olifantstraat naar de parkings van Dreamland en Colruyt in de Hoogstraat en Oswald Ponettestraat. Vanuit de richting Oudenaarde rijd je Ronse binnen via de Kruisstraat, via Broeke en de Glorieuxlaan naar de Oude Vesten en zo verder naar het centrum. 
  • Delhaize : Je kan naar de parking Delhaize langs de Hoogstraat - Oswald Ponettestraat - Alexander Van Hovestraat en St.-Cornelisstraat.
  • Familia : Je kan gebruik maken van de parking Familia (inrit enkel mogelijk langs Watermolenstraat/Kegelkaai).
  • Parking Passage : Tot 10 u. kan je via de Wijnstraat of het Fr. Rooseveltplein nog naar de parking aan de Passage. Daarna is deze niet meer te bereiken. (Wegrijden steeds mogelijk.) 

Wereldkampioenschap Paracycling in 2025

In het laatste weekend van augustus 2025 is Ronse gaststad voor het wereldkampioenschap Paracycling.
Dit is een organisatie i.s.m. vzw Isomundo die ook instaat voor de 'Ronde in Vlaanderen'.

Meer info: www.paracycling.eu

Gerelateerde items