Geen Fiertel in 2020 !

Fiertelommegang

Zaterdag 6 juni - zondag 7 juni 2020

Zondag 7 juni is het Fiertelzondag. Dan heeft traditioneel en binnen een duizendjarige traditie de Fiertelommegang plaats met duizenden bedevaarders en met een afsluitende processie waar een massa volk op af komt. Voor elke Ronsenaar is dit een hoogdag en een niet te missen gebeurtenis. Traditioneel is het ook een dag waarop Ronsenaars die de stad hebben verlaten toch terugkeren om samen met familie en vrienden de Grote Ommegang te doen.

Geen Fiertel wegens maatregelen corona

Helaas zal dit alles dit jaar niet mogelijk zijn. De coronacrisis beslist er anders over. De federale regering heeft immers alle activiteiten van toeristische, recreatieve, folkloristische en sportieve aard uitdrukkelijk verboden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De volksgezondheid primeert. Hoe spijtig ook, dit jaar zal er dus geen Fiertel zijn.

De kerkelijke plechtigheden zoals de mis op zaterdagavond om 17 uur , de Fertelmis op zondag om 8 uur en het Te Deum om 18.30 uur zullen wel plaatsvinden, doch in strikt beperkte kring en enkel met het door de regering maximaal aantal toegelaten personen. Naast de rector die voorgaat in de vieringen zijn dit enkel de burgemeester en schepen van de Fiertel, de Voorzitter van de dragers en een belleman, de voorzitter van het Fiertelcomité en de voorzitter van de St-Hermesgilde met hun koning en een vaandeldrager.

Live-uitzending via www.beleefhet.be 

De misviering op zaterdag 6 juni om 17 uur zal live worden uitgezonden alsook de misviering op Fiertelzondag 7 juni om 7u45 en het traditioneel Te Deum om 18u30. Om het Fiertelgebeuren toch niet volledig los te laten is er ook een Fierteluitzending voorzien vanaf 16 uur met beelden van vroeger en nu, aangevuld met fragmenten van de afgelopen dagen en uren. Al deze plechtigheden zullen rechtstreeks kunnen gevolgd worden via livestream op “www.beleefhet.be

Doe geen Fiertel op eigen houtje!

Het stadsbestuur en de organisatie van de Fiertelommegang roept iedereen op om niet op eigen houtje toch de fiertelroute te stappen op zondag. Vermits de Fiertel niet kan georganiseerd worden zullen immers ook geen verkeersmaatregelen worden getroffen zodat het parcours niet zal afgesloten zijn en er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan, zeker op drukke wegen en gevaarlijke kruispunten. Blijf dus thuis in het belang van uw eigen veiligheid. Drankstanden, drankbedeling en ravitaillering zullen bij besluit van de burgemeester verboden worden. Er zullen ook geen sanitaire voorzieningen zijn. Horecazaken zullen eveneens nog gesloten zijn. Samenscholingen blijven verboden en de social distancing moet ten allen tijde gevolgd worden. De politie zal erop toezien dat deze maatregelen worden nageleefd.

Wij rekenen op het gezond verstand van elke Ronsenaar om zich aan deze maatregelen te houden.
Uitzonderlijke tijden vragen nu eenmaal uitzonderlijke maatregelen.

Luc Dupont - Burgemeester
E.H. M. T’Joen - Rector Sint-Hermesbasiliek
Ignace Michaux - 1e Schepen - Fiertel
Wim Vandevelde - Maatschappij der Dragers
Yves Lenoir - Stedelijk Fiertelcomité
Roland Bocquet - Sint - Hermesgilde

PROGRAMMA

Zaterdag 6 juni

12.00 uur: Klokkengelui van op de Sint-Hermestoren
15.00 uur: Uitgang van "Trommel en Fluitje"
17.00 uur: Eucharistieviering Sint-Hermesbasiliek (*) met processie in de basiliek

Zondag 7 juni

07.45 uur: Fiertelmis Sint-Hermesbasiliek (*)
16.00 uur: Fierteluitzending
18.30 uur: Te Deum – Sint-Hermesbasiliek (*)

(*) Achter gesloten deuren, niet toegankelijk voor publiek. Wel live te volgen via www.beleefhet.be 

Opluistering Fierteldiensten

Het is een mooie traditie dat de erediensten ter gelegenheid van de Grote Ommegang jaarlijks door de koren van de stad extra feestelijk worden opgeluisterd. Gezien de huidige beperkingen moest de muzikale en vocale opluistering van de diensten zowel qua repetities als uitvoering aangepast worden.

Eucharistieviering: zaterdag 6 juni - 17 uur

In het bijzonder wordt door velen uitgekeken naar de H. Mis voor alle overleden Fiertelbedevaarders op de vooravond van de Fiertel. We zijn dankbaar dat de noodzakelijke aanpassing velen tevreden zal stemmen. De eucharistievieringen zullen opgeluisterd worden door de titularis-organist en koorleider van de Basiliek, Geert De Praetere. Zijn zoon, Pieter De Praetere, befaamd countertenor, zal begeleid door zijn vader, meerdere solo werken interpreteren. Het curriculum van beide musici staat garant voor de hoge kwaliteit van de uitvoeringen.

Geert De Praetere is geboren en getogen in Kaster. In de muziekschool is Ronsenaar Johan Jourquin zijn eerste muziekleraar. Twintig jaar lang is Geert leraar aan de academie in Ronse en freelance musicus bij diverse orkesten en ensembles. Sinds 2000 is hij directeur aan de academie van Oudenaarde. In Ronse is hij de zeer gewaardeerde muziektitularis en koorleider van de basiliek. Zijn zoon, Pieter De Praetere, is een Belgische countertenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.

Te Deum : zondag 7 juni - 18.30 uur

Ook voor de uitvoering van het traditionele Te Deum om 18.30 u. - altijd een aangrijpend hoogtepunt na de grote Fierteltocht - wordt een extra bijdrage geleverd. Na de gregoriaanse uitvoering van de dankhymne door Geert De Praetere zullen bekende musici van eigen bodem, Pascal Devreese en Guillaume Devos, de viering besluiten.