Gedichtendag 2022 : donderdag 27 januari

>> digitale gedichtenwandeling

>> gedicht van de stad Ronse 2022

De laatste donderdag van januari is het elk jaar Gedichtendag. In Ronse wordt dit gevierd met een gedichtenwandeling en een feestelijke avond. Dit jaar is het opnieuw anders... 

Voorzitter Marc De Turck licht alvast toe:

"Hoe graag wij het ook gewild hadden, ook in 2022 valt er nog steeds niet te ontsnappen aan de overheersing van corona in ons dagelijks leven. Ook de organisatie van de gedichtendag moeten wij opnieuw op een andere manier invullen. Wij willen poëzie op een veilige manier bij de geïnteresseerden brengen. En we kunnen nu al zeggen dat we erin geslaagd zijn om gedichten te laten voordragen op een aantal mooie locaties in de stad. Het zal je het gevoel geven dat je er van dichtbij bij betrokken bent.."

 

Gedicht van de Stad Ronse 2022

Onverveerd

Het wordt licht in mijn hoofd
dat is wat jij met me doet
ondanks de diepe dalen
bereik ik ongekende hoogtes

Het blijft balanceren
tussen geven en nemen
in hartstocht raakt hoogmoed
soms toch voor de val

Dank zij jou sta ik weer op
geef niet op, maar zet door,
laat alles los want met jouw steun
is de hemel binnen handbereik

Je geeft me net dat duwtje
om verder te reiken
grenzen te verleggen
ach trampoline, als je ogen had

kon jij stiekem onder mijn rokje kijken

Steenbergen Anne-Marie (’s Hertogenbosch)

Uit het juryverslag

Het gedicht zet de lezer ongemerkt op het verkeerde been; je denkt aan een (ontroerend) liefdesgedichtje tot plots de ‘trampoline’ op de proppen komt en het ondeugende slotvers er een ironische draai aan geeft. De veerkracht van de trampoline… een beklijvend beeld van het leven!

Omdat het lichtvoetig en verfrissend klinkt tussen al de andere inzendingen in dit treurig tijdsgewricht kiest de jury het als Gedicht van de Stad Ronse 2022.