Expo 'Adiagonaal Constructivisme'

08/09 > 23/09
steurbaut

Zaterdag 8 september t.e.m. zondag 23 september

Expo Schilderkunst 

Bijna 40 jaar had Adi Steurbaut nodig om van semi-figuratief naar abstract over te schakelen. Hij is nu een onvoorwaardelijke fan geworden van ‘De Stijl’, met Piet Mondriaan voorop; maar ook Kazimir Malevich, de avant-garde en dada hebben hun invloed laten gelden.

In zijn credo schrijft Adi Steurbaut letterlijk: ‘Ik heb mij tot doel gesteld om 100 jaar later, van 2017 tot 2031 dus (‘De Stijl’ beleefde zijn topjaren van 1917 tot 1931), retro te gaan werken en mij te laten inspireren door kunstenaars uit die periode en door hun aanverwanten en volgelingen. De reeks namen is bijna eindeloos; ik heb dus nog inspiratie en werk voor nog vele jaren. Dat is mijn project: een soort hommage of eerbetoon brengen aan de grote vernieuwers, de voorlopers, de échte avant-garde van een eeuw geleden.’

De ontdekking van ‘Symphonie diagonale’, een abstract filmpje uit 1924 van Viking Eggeling bracht ‘bewust’ de dynamiek van de diagonaal in Adi’s werk. En steeds blijft het frivole kleurenlint als een veelkleurige ‘rode draad’ subtiel verweven in de compositie. Kazimir Malevich zei ooit over zijn eigen abstracte werken: ‘Zoek niet naar een betekenis, het schilderij is vooral zichzelf’. En Adi Steurbaut voegt daar aan toe: ‘Zoek toch maar, en geniet van het zoeken’.

Locatie: Wolvestraat 37 
Duur: van zaterdag 8 september t.e.m. zondag 23 september
Te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u. - gratis toegang.
Zondag 9 september open van 10u-18u

Vernissage op vrijdag 7 september van 20 tot 22 u.
Iedereen welkom!