Eva Binon & Jason Dousselaere | Catharsis

21/04
Eva Binon & Jason Dousselaere

Vrijdag 21 april - 20.30 u.

Theater

In een wereld waar tegenstellingen tussen mensen beladen zijn door het gewicht van geschiedenis gaan twee spelers op zoek naar de mogelijkheid tot catharsis, ook wel emotionele zuivering. Wat is het waanzinnig louterend feest voor het universum, het publiek en tenslotte voor deze twee eenzame figuren?

De makers vinden een handlanger in De vertellingen van Duizend-en-één-nacht waarin Sheherazade de sultan intelligent van de waanzin verlost. Ze verleidt hem nacht na nacht met een nieuw verhaal. Zo ontsnapt ze aan haar eigen dood en voorkomt ze die van de vele bruiden na haar. Ook Binon en Dousselaere dwingen door een grillige stroom aan verhalen een vrolijke wedergeboorte af voor het publiek en zichzelf. Door het vertellen en hervertellen proberen ze onze wereld vorm te geven, te begrijpen, te bedwingen maar zich er ook van te bevrijden.

In hun wilde raamvertelling komen tal van thema’s aan bod. Wat is vergeving? Hoe komt men tot vernieuwing? Wat is wraak? Is het nodig om alle schulden te wissen? Hoe kunnen we afstand nemen? Welk offer willen we brengen? Is het mogelijk om los te komen van onze eigen geschiedenis, de cyclus van gezamenlijke of individuele identiteit? En wilt u dat?

Catharsis legt haar helende vinger op oude en moderne problemen.

Eva Binon is theatermaker en actrice en Jason Dousselaere is muzikant (The Violent Husbands, Teddiedrum) en theatermaker. Ze delen een ontzag voor de glorieuze, tot falen gedoemde mens. Ze kijken vol verwondering naar de wereld die meer en meer door de mens beheerst lijkt te zijn. Dat besef vervult hen met trots, angst en mededogen. Hun favoriete antwoord is humor. Samen maakten ze eerder Pygmalion en bouwen met Catharsis verder aan een drieluik. Met deze nieuwe voorstelling willen ze het begrip catharsis herdenken.

Tekst, concept en spel: Eva Binon, Jason Dousselaere
Coaching: Elisa Demarré, Marijke Pinoy
Decor: Jan Palinckx, Sam Declercq
Lichtontwerp: Lucas Van Haesbroeck
Muziek: Jason Dousselaere
Productie: Frieda, Nona
Met steun van de Vlaamse overheid, De Grote Post, KVS, Eubelius, CC De Schakel, CAMPO

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 16 / € 14 (-26 jaar, 55+) / € 12 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 5 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets: Webshop Ronseinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01

© Jan Opdekamp