Een jukebox voor iedereen

Een jukebox voor iedereen

Sociaal-artistiek theater werd een film

Een groep spelers uit Welzijnsschakels van de Vlaamse Ardennen kwam in 2019 bij CC De Ververij samen. Onder leiding van theatermakers Joep Conjaerts en Margot Van Wauwe ontstond een muziektheatervoorstelling rond solidariteit: 'Een jukebox voor iedereen'. Over zorgen voor grootmoeders, kleindochters en sierduiven. Over het gras maaien en boodschappen doen voor de buren. Over samen leute maken. De voorstelling ging op 17 oktober 2019  in première in CC De Ververij en wegens grote belangstelling werd er een extra voorstelling ingelast. Vervolgens zou er een tournee van het theaterstuk starten langs Kortrijk, Gent, Geraardsbergen en Oudenaarde - tot corona die plannen onmogelijk maakte. Vormingplus maakte daarom in de zomer van 2020 een film over het toneelstuk, over covid, over solidariteit en dromen van een podium.

Deze kortfilm ging in avant-première in CC De Woeker op 16 oktober, net voor de nieuwe lockdown, en werd ook vertoond in Brouwerij de Keyser (CC De Ververij) op 17 oktober in het kader van de internationale dag tegen de armoede. Volgend jaar wordt de film maximaal gepromoot om deze ook buiten de regiogrenzen een leven te geven.  De Vieze Gasten zullen de film o.a. meenemen op een tournee over solidariteit.

“Nogmaals hartelijk dank Jan om dit project in jullie huis te mogen opstarten. Dat was heel belangrijk. Het gaf zuurstof aan de groep, de dynamiek en het resultaat. Er was ruimte, licht en luchtigheid. Voor de deelnemers betekenende het heel veel. Men kwam toe in een cultuurhuis om samen theater te maken. De dagelijkse beslommeringen liet men buiten achter. De focus was intens. Dit was niet gelukt als we in een welzijnsschakel hun lokaal dit proces hadden doorlopen.” (Marijke Verleyen, Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender)

Meer informatie: https://www.vormingplus-vlad.be/

© Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender (voorstelling okt. 2019)