Double bill: mòs ensemble / Laughing Bastards

19/04
mòs ensemble

Vrijdag 19 april - 20.30 u.

Jazz/Pop - Release concerten W.E.R.F. records

mòs ensemble 
Pets & Therapy 

Sinds hun debuut in 2019, is Kobe Boons mòs ensemble uitgegroeid tot een achtkoppige band die gestuurd wordt door een collectief gedragen visie, met een voorliefde voor grensgebieden tussen genres, waar de weelderige arrangementen van stemmen en andere instrumenten maximaal kunnen renderen. De leden zijn actief in een indrukwekkende lijst (jazz)projecten - binnen de jazz, pop en ver daarbuiten -, en dragen die openheid uit met een vanzelfsprekende liefde voor avontuur en interactie op het scherp van de snede. Het resultaat is een gezelschap in voortdurende transformatie, voortdurend dansend op het koord tussen verwondering en daadkracht.

Hun derde album ‘Pets & Therapy’ (W.E.R.F. records) is het geluid van een band die zijn sound blijft bijspijkeren en resoluut formules ontwijkt. Niet omdat ze zich aanpassen aan de waan van de dag, maar omdat die drang in hen stuurt. Het is intrigerend om vast te stellen hoe dit octet zijn kunst blijft verfijnen zonder die onvoorspelbare ontdekkingen te laten varen. Het is net die aanhoudende spanning tussen schijnbare contradicties die zo’n succes maakt van dit derde album.

‘Pets & Therapy’, dat opgenomen werd in het voorjaar en najaar van 2022 in Gent en Milaan, heeft elf songs in de aanbieding, na de zeven van ‘Limbs’ (2019) en ‘Behind The Marble’ (2022). Dit album is compacter en leniger, maar ook meer uitgewerkt en ingenieus, met de afzonderlijke delen die knapper vermengd worden zonder al die individuele stemmen te verliezen. Luister maar hoe Roos Denayer, Astrid Creve en Marta Del Grandi hun vocale arrangementen geperfectioneerd hebben en zachte vervoering afwisselen met het koppig experimentele. Ze zijn een mini-koor geworden, een driekoppige sirene-ensemble met verschillende, maar heerlijk verwante stemmen.

Hetzelfde kan gezegd worden over de andere muzikanten en de band als geheel. Ze contrasteren fragiele introspectie met verkennende exploratie en uitbundigheid, breken barrières af met plezier en overtuiging. Labels als pop, jazz en kamermuziek doen er niet meer toe. mòs ensemble werd een band die moeiteloos slalomt tussen gretige energie en weldadig drama, tussen dromerige breekbaarheid en punkachtige kracht, melancholie en euforie, en het directe en het grillige.

Stemmen, rieten, gitaar/mandoline, synth, bas en drums zijn allemaal kleuren op een gedeeld canvas dat toont hoe we nooit ophouden met denken, voelen, kijken en interpreteren. Het is een vertrouwd verhaal over mensen die meer inzicht proberen krijgen in zichzelf en hun plaats in de wereld in verhouding tot anderen, maar je krijgt het zelden gepresenteerd met deze combinatie van verbeelding, kunde en collectieve visie. ‘Pets & Therapy’ is het geluid van een band op een nieuwe artistieke piek.

Astrid Creve: zang & banjoline
Marta Del Grandi: zang
Roos Denayer: zang & gitaar
Ambroos Deschepper: sax, percussie en synth
Benjamin Hermans: sax, klarinet & synth
Artan Buleshkaj: gitaar
Kobe Boon: contrabas & basgitaar
Simon Raman: drum

Laughing Bastards
Laughing Bastards 
FETISH

Geboren uit de talloze, woelige en onwettige liefdesaffaires die jazz met alle muziek ter wereld had: Laughing Bastards

Bastaardmuziek als manifest, het lyrische als gemene deler, het doorweven samenspel als uitgangspunt.

Laughing Bastards is de alchimie van de jongste generatie uit de b(l)oeiende Gentse jazz- en impro scene en de ervaring en de honger naar vernieuwing van een oude rot in het vak. 

Van bij het begin heeft de groep zich rijkelijk gelaafd aan de fascinerende muziek van Jimmy Giuffre. Dit heeft gezorgd voor een hechte, lyrische klank en appreciatie bij publiek en media, en een eerste album in trio ‘drumless, yet soulful’ in 2012.

In 2014 werd ‘Old Masterplans’ met Lander Gyselinck in quartet opgenomen. 

In 2019 kwam het derde album ‘UNANIMAL’ uit, in quintet.

In april 2024 komt ‘Fetish’, het 4e album uit op de prestigieuze labels W.E.R.F. Records en BMC Records, Budapest. 

Jan-Sebastiaan Degeyter: gitaar
Michel Mast: tenor sax
Eline Duerinck: cello
Cyrille Obermüller: contrabas
Marcos Della Rocha: drums

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: € 16 / € 14 (-26 jaar, 55+) / € 12 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 2) / € 5 (inwoners Ronse met VT-pas cat. 1)
Tickets (vanaf 15 december): Ticketshop CCinfo@ccdeververij.be of 055 23 28 01 

© Foto mòs ensemble: Lara Gasparatto + Cecilia Valagussa