Corona : handel en horeca

handel en horeca

UPDATE : 27/03/2020 - 19.00 u.

Maatregelen voor handel en horeca

Overal zijn ingrijpende maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De crisiscommunicatie wordt op Vlaams niveau gecoördineerd.

>> De federale overheid heeft een infonummer opgestart voor burgers of ondernemers die economische vragen zouden hebben : 0800 120 33

De regering kondigde op 17 maart bijzondere maatregelen aan om de coronaverspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf 18 maart tot en met 19 april.

Een lijst van alle maatregelen genomen op het gebied van diensten, handel en horeca kan je terugvinden op https://www.unizo.be/advies/corona-welke-winkels-mogen-openblijven#Horeca .

 

Afhaalmaaltijden

Uit eten gaan is nu niet meer mogelijk, maar menu's afhalen en thuis lekker smullen mag wel nog. Ook in Ronse hebben verschillende zaken take-away gerechten uitgewerkt. Een lijst van alle horecazaken die afhaalmaaltijden aanbieden kan je hier terugvinden.

Bijkomende ondersteuningsmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen

Corona hinderpremie

Sinds vandaag staat de applicatie online om de corona hinderpremie aan te vragen (roze knop). Wie zich vooraf aangemeld had via het webformulier kreeg gisteren reeds een link doorgestuurd. Als alle voorwaarden voldaan zijn, wordt de premie binnen de 14 dagen uitbetaald. De premie aanvragen kan nog tot en met 5 mei 2020 via de website van VLAIO.

NIEUW >> Compensatiepremie: in geval van groot omzetverlies door coronacrisis

Veel bedrijven en ondernemingen lijden verliezen ten gevolge van de maatregelen die opgelegd worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor ondernemingen en winkels die verplicht moeten sluiten was er al de corona hinderpremie. Maar ook voor ondernemingen en hun toeleveranciers die nog verder mogen werken of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies hebben, komt er nu steun: de compensatiepremie.

Hoeveel bedraagt de premie?

 • 3.000 euro, als je zelfstandige in hoofdberoep bent of zelfstandige in bijberoep en door de hoogte van je inkomen sociale bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep.  
 • 1.500 euro,
  • als je als zelfstandige in bijberoep een inkomen hebt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro.
  • Ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten.
  • Extra voorwaarde: deze premie geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.
   Welke zijn de voorwaarden?
 • je omzetverlies is minstens -60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020. 
 • ben je een starter, dan wordt er gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan. Let op: om als starter beroep te doen op deze premie, moet je gestart zijn uiterlijk op 12 maart 2020. 
 • Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, op voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
 • Als je meerdere vestigingen / exploitatiezetels hebt, is er een maximum van 5 premies per onderneming ;
  Hoe aanvragen?

Raadpleeg zeker ook onderstaande websites voor bijkomende informatie omtrent tijdelijke werkloosheid, steunmaatregelen, e.a.: