Corona : handel en horeca

terras

UPDATE : vrijdag 7 mei - 09.00u.

Maatregelen

De federale overheid heeft een infonummer opgestart voor burgers of ondernemers die economische vragen zouden hebben : 0800 120 33.

Een overzicht van de genomen maatregelen per sector kan je terugvinden op deze pagina van Unizo.

Horeca 

Vanaf zaterdag 8 mei 2021 kan je opnieuw plaatsnemen op een terrasje!

Hieronder kan je de maatregelen terugvinden die van toepassing zullen zijn op de horecaterrassen vanaf 8 mei 2021 ( onder voorbehoud van het MB dat normaal vrijdag 7 mei zal verschijnen). Dit betreft enerzijds de federale maatregelen die van kracht zijn vanaf 8 mei 2021 en anderzijds de lokale maatregelen die gelden op de terrassen in Ronse.

  • Als horeca-uitbater kan je via de website van Vlaio affiches downloaden.
  • Je kan ook de website van Horeca Vlaanderen raadplegen om affiches te downloaden.

Federale horecamaatregelen - Horecaprotocol goedgekeurd op 3 mei 2021

Aantal personen per tafel

  • Max. 4 personen aan tafel
  • Alle personen ouder dan 12 jaar tellen mee
  • Indien een gezin (wonend onder hetzelfde dak) bestaat uit meer dan 4 leden, dan mogen deze aan 1 tafel zitten

Openingsuren

  • Van 8u tot 22u
  • Om 22u moet het terras leeg zijn. 

Afstand tussen de tafelgezelschappen

  • 1,5m tussen de rugleuningen

Mondmasker

  • Personeel: chirurgisch mondmasker.
  • Klanten bij verplaatsing: gewoon mondmasker.

Verkoop alcohol

  • Op de horecaterrassen: 22u
  • Take-away: alcohol kan enkel verkocht worden met een maaltijd en alcohol mag uiterlijk tot 20u mee verkocht worden. Voeding en niet-alcoholische dranken mogen verkocht worden tot 22u.
  • Nachtwinkels: mogen open blijven tot 22u. Vanaf 20u mogen er geen alcoholische dranken meer verkocht worden.

Bediening

  • De klanten moeten bediend worden op terras, zelfbediening is niet toegestaan.

Consumeren

  • De klanten moeten verplicht zittend consumeren. Er mogen geen receptietafels en statafels geplaatst worden.
  • Klanten mogen niet verhuizen van tafel naar tafel.

Binnenruimte

  • Klanten mogen enkel de horecazaak betreden om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen.
  • Om de rekening te betalen aan de kassa.
  • Indien terras enkel te betreden is via de binnenruimte van de zaak.

Definitie open terras

  • // rookwetgeving
  • Indien een tent wordt geplaatst moet minstens 1 zijwand 100% open zijn. Ook de bovenkant van het terras telt als 1 wand.
  • Aan de open zijde moeten alle hindernissen (bv. bloembakken) verwijderd worden.

Deze maatregelen worden nog bevestigd via het MB dat normaal vrijdag 7 mei verschijnt.

Lokale horecamaatregelen 

Terrasuitbreidingen

Hiervoor werd een burgemeestersbesluit opgemaakt dat van kracht is vanaf 8 mei

In dit politiebesluit werden algemene bepalingen opgenomen voor de toegestane terrasuitbreidingen op de Grote Markt, J.B. Guissetplein, W. Churchillplein en Kasteelstraat.

Voor de horecaterrassen die gelegen zijn op het Sint-Martensplein, de Kleine Markt en de andere straten binnen en buiten het afgebakend handelscentrum dient een aparte aanvraag ingediend te worden.

De aanvraag tot het uitbreiden van je terrasruimte dien je te mailen naar economie@ronse.be .

Plaatsen van een tent

Voor het plaatsen van een tent dient elke horecazaak een aparte aanvraag in te dienen. 

Je kan ook hiervoor ook het terrasreglement raadplegen, artikel 8 en 9.

Mobiele toog / BBQ-toestellen

Het is niet toegelaten om een mobiele toog of een bbq toestel op het terras te plaatsen, terrasreglement artikel 11.

Dj’s, livebands, groot scherm of andere activiteiten

Het is niet toegelaten om op het terras activiteiten te organiseren die extra aandacht van aanwezigen kan trekken.

Muziek

Het is niet toegelaten om geluidsdragers te plaatsen op het terras, overeenkomstig terrasreglement artikel 11.

Handel

Nachtwinkels moeten dicht om 22 uur, vanaf 20 uur mag er geen alcohol verkocht worden.

FOD Economie heeft een "Gids voor de (her)opening van handel" uitgewerkt. De gids bevat de minimale en noodzakelijke preventiemaatregelen voor veilige contacten tussen kleinhandelaars/zelfstandigen, hun personeel en hun klanten.

Andere initiatieven