Corona : handel en horeca

plan

UPDATE : maandag 21 juni - 08.00u.

Maatregelen

De federale overheid heeft een infonummer opgestart voor burgers of ondernemers die economische vragen zouden hebben : 0800 120 33.

Een overzicht van de genomen maatregelen per sector kan je terugvinden op deze pagina van Unizo.

Horeca - vanaf 27 juni 2021

De horecazaken mogen opnieuw de deuren openen! 

Hieronder kan je de maatregelen terugvinden die van toepassing zullen zijn voor de horecazaken vanaf 27 juni 2021. Dit betreft enerzijds de federale maatregelen die van kracht zijn vanaf 27 juni 2021 en anderzijds de lokale maatregelen die gelden op de terrassen in Ronse.

 • Als horeca-uitbater kan je via de website van Vlaio affiches downloaden.
 • Je kan ook de website van Horeca Vlaanderen raadplegen om affiches te downloaden

Restaurants, cafés, bars, en andere eet - en drinkgelegenheden

Take away: het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en -dranken om mee te nemen is toegestaan tot 01u00. Je mag ook alcohol meegeven bij zo'n afhaalmaaltijd. Klanten mogen binnen in de inrichting hun bestelling plaatsen, en op hun bestelling wachten, zolang je je houdt aan de geldende maatregelen.

Consumptie ter plaatse op het terras en indoor: klanten mogen ontvangen worden op terrassen en indoor, volgens de regels uit het Ministerieel Besluit, de Gids van de FOD Economie en het horecaprotocol

 • Klanten mogen ontvangen worden van 5u ‘s ochtends tot 1u 's nachts.
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken. Bestellingen worden opgenomen en geleverd aan tafel. 
 • Een buffet is wel toegestaan (zowel met bediening als met zelfbediening). Daarbij mag je ook 'bulkproducten' voorzien (bestek, serviesgoed, opschepbestek, drankautomaten, koffiemachines en dergelijke)
 • Er mogen maximaal 8 personen aan een tafel zitten (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegerekend), behalve indien het een huishouden betreft (een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van het huishouden)
 • Er moet minstens 1,5 meter afstand tussen de tafelgezelschappen gehouden worden; 
 • Het gebruik van plexiglas is toegestaan op de terrassen als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen.
 • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
 • Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca. 
 • Het gebruik van een CE-gemarkeerde luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht, behalve op ‘open terrassen’ (dat zijn terrassen die zich in de open lucht bevinden, waarvan minstens één zijde volledig open is). De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Tussen 900 ppm en 1200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren. Boven 1200 ppm dient de inrichting onmiddellijk gesloten te worden.

Lokale horecamaatregelen 

Het plaatsen van een scherm voor het EK voetbal

Op vrijdag 11 juni 2021 start het Europees kampioenschap voetbal. De Rode Duivels spelen hun eerste match op zaterdag 12 juni. 

Wens je een scherm te plaatsen op het terras van jouw zaak? Dat kan, maar hiervoor dien je eerst het CERM (Covid Evement Risk Model) in te vullen. Dit formulier kan je ten laatste vrijdag 11 juni om 14u te mailen naar aanvraagevenementen@ronse.be . Indien de dienst evenementen dit formulier niet tijdig ontvangen heeft, dan heb je GEEN TOELATING voor het plaatsen van een scherm. Het CERM formulier kan je invullen op https://www.covideventriskmodel.be/ .

Hier kan je de brief van de burgemeester nalezen met vermelding van de verplichte maatregelen en voorwaarden die moeten voldaan worden indien je een scherm wenst te plaatsen.

De omzendbrief van Minister Annelies Verlinden i.v.m. het plaatsen van schermen tijdens het EK Voetbal kan je hier raadplegen.

Terrasuitbreidingen

Hiervoor werd een burgemeestersbesluit opgemaakt dat van kracht is vanaf 8 mei

In dit politiebesluit werden algemene bepalingen opgenomen voor de toegestane terrasuitbreidingen op de Grote Markt, J.B. Guissetplein, W. Churchillplein en Kasteelstraat.

Voor de horecaterrassen die gelegen zijn op het Sint-Martensplein, de Kleine Markt en de andere straten binnen en buiten het afgebakend handelscentrum dient een aparte aanvraag ingediend te worden.

De aanvraag tot het uitbreiden van je terrasruimte dien je te mailen naar economie@ronse.be .

Plaatsen van een tent op het openbaar domein 

Indien je op het terrasgedeelte voor jouw zaak een tent wenst te plaatsen, dan dien je hiervoor vooraf een aanvraag te doen. 

Dit staat ook opgenomen in het terrasreglement, artikel 8 en 9.

De tenten mogen, na goedkeuring, geplaatst worden en dit tot aan de start van de winterkermis.

Mobiele toog / BBQ-toestellen

Het is niet toegelaten om een mobiele toog of een bbq toestel op het terras te plaatsen, terrasreglement artikel 11.

Dj’s, livebands, groot scherm of andere activiteiten

Het is niet toegelaten om op het terras activiteiten te organiseren die extra aandacht van aanwezigen kan trekken.

Muziek

Het is niet toegelaten om geluidsdragers te plaatsen op het terras, overeenkomstig terrasreglement artikel 11.

Handel

FOD Economie heeft een "Gids voor de (her)opening van handel" uitgewerkt. De gids bevat de minimale en noodzakelijke preventiemaatregelen voor veilige contacten tussen kleinhandelaars/zelfstandigen, hun personeel en hun klanten.

Andere initiatieven