Compro Oro 'Suburban Exotica: Lalibela'

07/09
Compro Oro

Zaterdag 7 september - 22 u.

Latin jazz - i.h.k.v. het openingsfeest van CC De Ververij

Soms moet een mens eens een stevige omweg maken om te weten waar hij thuishoort.

Dat kan Havana zijn. Of Mogadishu. Of Gent.

Dat is precies wat COMPRO ORO, een van de toonaangevende bands in de voortrollende New Wave of Belgian Jazz, heeft gedaan sinds hun debuut in 2015. Met hun nieuwe single LALIBELA en het album SUBURBAN EXOTICA (uit in oktober) zijn ze terug bij hun vertrekpunt – maar niets ziet er nog hetzelfde uit.

Hun eerste album, Transatlantic, was een ode aan jazzvibrafonist Cal Tjader, een icoon van de latin jazz-beweging in de jaren vijftig. Meer dan een retro-oefening was het een platform voor vurige improvisatie. In de pers werd Transatlantic geroemd als een dronken mengsel van Buena Vista Social Club en Los Cubanos Postizos van gitarist Marc Ribot. Knack Focus besloot: “Drie glazen wijn en wat licht in de kop? Check. Ritslaarsjes met een hoge hak? Check. Fun en toch voldragen? Check.”

In 2017 volgde Bombarda, een gewaagde ep die wegvoer van Cuba, richting zuiden en oosten, wat andere etnische ritmes en uitgesponnen jams opleverde. “Ik noem het junglepsychedelica”, vertelde componist-vibrafonist Wim Segers aan De Morgen. Geen palmbomen en cocktails in Havana deze keer, wel een lsd-trip in een groezelige kelder in West-Afrika.

Fast forward naar 2019. In volle voorbereiding van het derde album zakt componist-gitarist achterover in zijn stoel. “Hij heeft ‘ja’ gezegd! Niet te geloven. Mambo Sinuendo is een baken voor ons. En hij zei ‘ja’!” Hij is percussionist Joachim Cooder, zoon van gitaarlegende Ry Cooder, die meespeelde op het wereldberoemde album Buena Vista Social Club en de spin-off met gitarist Manuel Galban, Mambo Sinuendo.

Op het nieuwe album SUBURBAN EXOTICA gaat COMPRO ORO nog een step verder, en gooit de band ook oriëntaalse kruiden in de mix. De plaat werd geproducet door keyboardspeler Dijf Sanders, die de tracks een knisperend, helder randje gaf. Vervaeck: “Zijn laatste plaat, Java, had ons helemaal overtuigd. Hij maakt een soort field recordings en gaat daar dan zijn gang mee.”

Joachim Cooder speelt percussie en zijn in effecten ondergedompelde, elektrische mbira (een Afrikaanse duimpiano) op drie tracks: Miami New Wave, Rastapopoulos, and Dark Crystal. Cooder: “Ik heb me ontzettend geamuseerd met deze plaat. Compro Oro brengt zo veel interessante ritmes en stijlen samen dat ik nooit wist wat er op me af zou komen. Zo werk ik graag.”

De eerste single, LALIBELA, komt uit op 7 juni 2019. Bedwelmend, groovend, hogelijk dansbaar: dit is het startschot voor de zomer. Wim Segers: “We laten Cuba niet helemaal los, maar dankzij Bart Vervaeck en saxofonist Nathan Daems van Black Flower heb ik de Arabische en de Turkse muziek leren kennen. Het heeft ook te maken met de plek waar we wonen. Als je aan de Brugse Poort in Gent je raam openzet, waaien de oosterse ritmes zo je kamer binnen.” Vervaeck: “Wij zijn geen Cubanen of Marokkanen, en dat weten we. We reizen gewoon van de ene kust naar de andere.”

Wim Segers: vibrafoon, marimba
Bart Vervaeck: gitaren, pedal steel
Matthias Debusschere: bas
Falk Schrauwen: percussie
Frederik Van den Berghe: drums
Special guest Joachim Cooder: percussie, mbira

Locatie: Wolvestraat 37
Prijs: all-in ticket openingsfeest CC De Ververij (alle optredens vanaf 18u incl. drankje): € 20 / € 18 (-26, 55+, groepen) - korting VT pas
Info en reservatie: info@ccdeververij.be of 055 23 28 01
Tickets online: Webshop Ronse

© Athos Burez