Boeksprekers, een avond over boeken en leesplezier (22/11)

22/11
Boeksprekers

Op vrijdag 22 november organiseert de bibliotheek van Ronse het literair slotevenement “Boeksprekers”. Deze avond staat in het teken van “Passie voor literatuur, lezen en taal”. Moderator Fien Sabbe gaat in gesprek met Jan Hautekiet, Christophe Vekeman, Pascale Platel en Sanne Huysmans en polst naar hun literaire passie. Zo kom je te weten hoe de boekenliefde van de gasten is ontstaan, welke boeken hen beïnvloed hebben en waar ze inspiratie halen voor hun eigen werk. Je wordt ondergedompeld in beschouwingen over lezen en gaat naar huis met tal van leestips. De Ronsese bluesband MT Moon, met zangeres Marie-Thé Breittinck zorgt voor de muzikale omlijsting.

Praktisch

Vrijdag 22 november om 20u. in CC De Ververij (Zuidstraat 19 - Ronse).
Gratis toegang, maar graag inschrijven in de bib, via bibliotheek@ronse.be, 055 23 28 62 of via de webshop.

De Gasten:

Fien Sabbe is een Vlaamse presentatrice van o.a. het literaire programma Uitgelezen (Vooruit Gent). Ze was ook jarenlang een vaste waarde op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent.

Jan Hautekiet valt niet in één hokje onder te brengen. Hij werkte 40 jaar voor de openbare omroep (bij Radio 1, Studio Brussel en Klara). Nadat hij het radiovak leerde, richtte hij mee Studio Brussel op, waar hij in 1998 nethoofd werd. Vier jaar later ging hij in die functie over naar Radio 1, tot hij in 2007 strategisch adviseur werd voor de omroep.
Daarnaast is Hautekiet ook producer en muzikant. Hij schrijft ook over heldere communicatie en , zo bvb. in 2015 Heerlijk Helder. Sinds 2018 is hij tevens voorzitter van Sabam.

Christophe Vekeman is een belezen auteur / dichter / performer. Hij publiceerde in de loop van zijn tot nog toe twintigjarig schrijverschap zestien boeken. Zijn jongste, zonet verschenen roman heet Cruise. Daarnaast schrijft hij vaak in kranten over literatuur en verzorgt hij al zes jaar lang een gesmaakte boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou. Het Nederlands behoort tot de grote liefdes van zijn leven.

Pascale Platel poseert, presenteert, publiceert, maar in de eerste plaats is ze verhalenvertelster. Ze noemt zicht zelf een ‘bricoleuze’. Samen met tekenaar Steve Michiels schreef ze Baby Pop en Billie Boef. Ze schreef ook verschillende monologen en theaterstukken.

Sanne Huysmans debuteerde in 2017 met de roman Rafelen. Niet voor niets doceert ze bellettrie - schone letteren - want het liefst gebruikt ze in haar teksten een rijke doch soepele taal. Als schrijver en als lezer houdt ze van de beschouwende blik, de afzijdigheid, het indirecte. De filosofie is daarom nooit ver weg.

In samenwerking met Bibliotheken Vlaamse Ardennen & Literatuur Vlaanderen.