Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

preventie baarmoederhalskanker

Tijdig opsporen is belangrijk  

In het “bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker” worden alle 25 t.e.m. 64-jarige vrouwen in Vlaanderen aangemoedigd om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via de test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.

Wanneer je in de afgelopen drie jaar geen uitstrijkje hebt laten nemen, ontvang je van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief om een uitstrijkje te laten nemen door je huisarts of gynaecoloog. Enkele weken na het uitstrijkje, ontvangt je arts het resultaat.

In 2016 heeft maar liefst 62,2% van de Vlaamse vrouwen een driejaarlijks uitstrijkje laten nemen. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse Overheid streven naar een deelname van 65% van de vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar in 2020.  In Ronse nam 54% deel aan dit bevolkingsonderzoek. Ronse scoort lager dan de gemiddelde deelname in de provincie Oost-Vlaanderen (56,9%). Ronse moet dus een tandje bijsteken om tegen 2020 het streefcijfer van 65% te behalen.

Vaak denken vrouwen dat ze na de leeftijd van 50 jaar geen risico meer lopen en dat baarmoederhalskanker een ziekte is van jonge vrouwen. Dat is een misvatting! In Ronse liet 51,3% van de vrouwen ouder dan 55 driejaarlijks een uitstrijkje nemen.

Activiteiten in Ronse

Ronse voert in de maand mei actie voor baarmoederhalskankeropsporing:

  • 2 mei: infoavond om 19 u., Dr. Coelis (Gynaecologie, verloskundige AZ Glorieux)
  • 4 mei : Ladies night
    • Film: “Me before You”
    • Kunstveiling Nathalie Vander Eecken (Vrouwen en Gezondheid)
    • Receptie met alcoholvrije cocktailbar

Inschrijven: Dienstencentrum De Hoge Winde (Zorggroep Eclips Campus Ronse), Bredestraat  256, 055 20 70 73 of hogewinde@zorggroepeclips.be .

Meer info: www.bevolkingsonderzoek.be, kanker@bevolkingsonderzoek.be, 0800 60 160 (gratis, tussen 9 en 12 u. en 13 en 16 u.)