Musea en erfgoed

De crypte onder de Sint-Hermeskerk is ongetwijfeld één van de pareltjes die Ronse te bieden heeft. Het is één van de best bewaarde cryptes in West-Europa! Het diende als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, patroonheilige van de zenuw- en geesteszieken. Naast het prachtige bouwwerk leer je er ook de verschillende fasen kennen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing. In de middeleeuwen was Ronse immers een belangrijk bedevaartsoord.

Hoezeer Ronse sedert de helft van de 19e eeuw dan weer met textiel verweven is, merk je meteen in het Must - Museum voor Textiel. Het Must, toont het productieproces van grondstof tot afgewerkt product en je ziet hier ook welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse.

De dienst Toerisme beschikt daarbij over educatieve projecten die een bezoek voor groepen en klassen tot een aangename en leerrijke ervaring maken.

Ronse heeft echter nog veel meer cultureel-historisch erfgoed in petto. De jaarlijkse "Open Monumentendag" is daarbij een ideale gelegenheid om dit in de kijker te plaatsen.