De Rore Festival

28/04
Currende

Zondag 28 april 2019

De Werkgroep De Rore en de Cultuurraad ijveren voor de permanente aanwezigheid van de componist Cypriaan De Rore in Ronse. De viering van 500 jaar De Rore in 2015 was een grootse apotheose die bijzonder veel weerklank had. Hierna werd beslist om de grote interesse in De Rore levend te houden door jaarlijks activiteiten aan hem te wijden.

De Rore Festival

Tijdens het De Rore Festival vinden er allerlei evenementen plaats op zondag 28 april.

Meer info:

  • Concerten: dienst Cultuur, CC De Ververij, 055 23 28 01, cultuur@ronse.be
  • Wandeling: Toerisme Ronse, 055 23 28 16, toerisme@ronse.be

Programma:

  • 10 u.: Misviering in de Sint-Hermesbasiliek, opgeluisterd door het KAVA-koor, onder leiding van Jonathan De Ceuster.
  • 14 u.: De Rore-wandeling. Start aan het belevingscentrum de Hoge Mote, De Biesestraat 2. Deelname is gratis, vooraf inschrijven is gewenst. De wandeling vindt deels plaats in de opnieuw aangelegde Vrijheid en eindigt bij de Crypte.
  • 16 u.: Concert in de crypte. Een blokfluitensemble, met Eline Accoe, Lieve De Sadeleer, Johanna Lambrechts en Frederike Van Lindt, speelt onder meer werk van De Rore. Gratis toegang.
  • 18 u.: Slotconcert in de Sint-Martinuskerk. Curator en dirigent Erik Van Nevel vergast ons op een exclusief concert met Currende en met Bart Jacobs op orgel en Ben Van Nespen op klavecimbel. Het concert draagt de intrigerende titel: “De Rore vs. Lassus – een dissectie".
    Orlandus Lassus heeft heel wat van zijn composities gebaseerd op werk van De Rore. Voornamelijk de madrigalen van de Ronsenaar hebben Lassus bijzonder geïnspireerd. In het concert worden beide componisten tegenover elkaar geplaatst en wel heel precies met die werken die Lassus als model heeft gebruikt.

Meer over Cypriaan De Rore