Water sparen

Water: doe het met minder en doe het doordacht!

Met al die regen en regelmatige wateroverlast in ons Vlaamse landje, staan we er niet bij stil dat water een kostbare, eindige bron is. Onze aardbol is voor 70% bedekt met water, maar toch is er maar 2,5% zoet water. Slechts 0,6% van het water is zoet én direct beschikbaar.
In Vlaanderen alleen wordt dagelijks 2 000 000 000 liter water verbruikt of 3 200 zwembaden van 25 meter! Hiervan is 60% leidingwater en 40% grondwater, oppervlaktewater en hemelwater. Huishoudens staan in voor ±50% van dit verbruik! In Vlaanderen gebruikt elke persoon gemiddeld 120 liter per dag. Dit zijn 12 emmers van 10 liter waarvan er 4 dienen om het toilet te spoelen, 3 om te douchen, 2 om te wassen, 1 voor het bad en 2 voor de afwas, drinken, koken en andere.
Maar… het kan ook met minder, zonder daarom aan comfort in te boeten!

Enkele nuttige en eenvoudige tips om water te besparen:

Wees zuinig met water en gebruik zoveel mogelijk regenwater

Hemelwater is gratis en in overvloed beschikbaar. Iedereen heeft er dus baat bij om te investeren in de opvang en het gebruik van regenwater. Bovendien bevat regenwater geen kalk zoals leidingwater en is het dus beter voor je huishoudtoestellen. Regenwater is een goed alternatief voor een toiletspoeling en de wasmachine. Ook voor de schoonmaak en de tuin is hemelwater prima. Ook hier geldt: gebruik niet meer water dan strikt noodzakelijk! Voor toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaatwas wordt het gebruik van hemelwater afgeraden. De stad Ronse subsidieert de plaatsing van regenwaterinstallaties.

Laat het water niet nodeloos stromen

Gebruik een beker bij het tandenpoetsen en laat de kraan niet stromen. Dat spaart al snel 1 à 2 liter water. Laat ook tijdens het handenwassen en scheren het water niet nodeloos stromen.

Herstel lekkende kranen en stortbakken zo snel mogelijk

Een lekkende kraan die 10 druppels per minuut lekt, verspilt gauw 5 à 6 liter/dag of bijna 2 000 liter/jaar. Een lekkende toiletstortbak kan tot 360 liter/dag verspillen.

Gebruik een toilet met een spaarspoeltoets

Het toilet is de grootste verbruikspost is. Als je oude toilet aan vernieuwing toe is of bij nieuwbouw, installeer je best een toilet met een spaartoets. Je kan je oude toilet ook "ombouwen" naar een waterzuinig toilet door het spoelvolume te regelen. Dat kan via de vlotter, door een met water gevulde fles in de stortbak te plaatsen, door een spaargewicht of een stortbakregelaar aan te brengen of door een ombouwset voor de spaartoets aan te schaffen.

Neem een douche in plaats van een bad

Een bad nemen vraagt 100 à 150 liter drinkwater. Met zoveel water kan je 3 keer douchen! Een spaardouchekop bespaart 40 à 50% water.  Met een ééngreepsmengkraan heb je weinig water nodig om de gewenste temperatuur te verkrijgen.
Bedenk wel dat de waterbesparing teniet gedaan wordt als iedereen 30 minuten doucht! Hou het kort!

Gebruik een spaarperlator voor kranen

Een bruismondstuk of spaarperlator brengt lucht in de waterstraal en bespaart ± 4 liter/minuut terwijl de druk behouden blijft. Let wel dat een perlator op een kraan die meestal gebruikt wordt om emmers te vullen enkel een tijdverlies teweegbrengt!

Was alleen met volle machines

Volle wasmachines hebben in verhouding minder water en waspoeder nodig dan halfvolle. Gebruik een voorwasprogramma alleen als het echt nodig is. Hoe lager de ingestelde temperatuur, hoe lager ook het waterverbruik. De moderne wasmiddelen wassen perfect schoon bij 30°C. Da's meteen een besparing op je energiefactuur.
Start ook enkel een volle vaatwasser. Wanneer een toestel aan vernieuwing toe is, opteer dan voor energie- en waterzuinige types.
Let bij de aankoop van een nieuwe machine ook op het waterverbruik: de verschillen zijn soms groot. Kies voor een wasmachine met spaartoets.

Was de auto met emmers water

Was de auto enkel als hij echt vuil is en doe dit met een emmer. Een tuinslang kan tot 2.000 liter/uur verslinden!

Besproei je tuin enkel als het nodig is

Gebruik hiervoor zoveel mogelijk hemelwater. Beperk het sproeien tot echt droge periodes en geef water in de tuin wanneer de zon onder is. Zo voorkom je dat het water verdampt en de plantjes "verbranden". Als het temperatuursverschil tussen het water en de warme bodem te groot is dan "schrikken" de planten. Dit remt de groei en maakt de plant kwetsbaar voor ziekten en plagen. 's Ochtends vroeg sproeien heeft de voorkeur. Als je 's avonds sproeit, blijven de planten de hele nacht nat en zijn ze daardoor gevoeliger voor schimmels. Ook is het beter de tuin éénmaal per week een half uurtje te sproeien dan iedere dag een beetje. Als je iedere dag kort sproeit, krijgen de planten kortere wortels waardoor ze gevoeliger zijn voor droogte. Geef rondom de wortels water, liefst met een gieter. De sproeier kan gebruikt worden voor het gazon.

Controleer de stand van de watermeter

Controleer periodiek de stand van de watermeter: zo worden lekken en abnormaal waterverlies sneller opgemerkt.

Meer info?

 

BijlageGrootte
water_voor_morgen_249205.pdf3.21 MB

Laatste update 29 maa 2012

Premies "Wonen"

Een overzicht van alle premies bij thema's zoals "wonen", "milieu" en "water".

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Verhuizen? Regel uw factuur!

Verhuis je binnenkort en wil je starten met een correcte waterfactuur? Download hier het formulier waarmee je alle gegevens kan doorgeven.

Verhuisdocument FARYS (NL) 

Of klik door naar de website van FARYS (voorheen TMVW) voor meer informatie.

 

Waterhardheid : feiten en fabels


Klik hier voor meer informatie over de "hardheid" van het water in je buurt.