Duurzaam leven

Duurzame ontwikkeling, duurzame samenleving, duurzame industrie, duurzame landbouw. Deze woorden ben je wellicht op verschillende plaatsen tegengekomen, maar wat betekent het begrip 'duurzaamheid' nu eigenlijk? De term 'duurzame ontwikkeling' komt van de Verenigde Naties. In 1987 stelde de commissie Brundtland het rapport 'Onze gezamenlijke toekomst' voor, waarin 'duurzame ontwikkeling' de kern is.

Duurzame ontwikkeling is een concept waarin ecologische, economische en sociale belangen bij elkaar komen, voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Duurzame ontwikkeling is de eis om een evenwicht tussen deze drie basisconcepten te vinden. Het is een breed begrip, en omvat alle ontwikkelingen - op technisch, economisch, ecologisch of sociaal vlak - die bijdragen aan een wereld die efficiënter, zuiniger en op lange termijn meer continu omgaat met de aarde zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog mee kunnen genieten van de natuurlijke rijkdommen van de aarde.

Duurzame ontwikkeling wordt vaak voorgesteld door de drie P's (triple P): people (mensen), planet (planeet) en profit/prosperity (winst/welvaart), die staan voor respectievelijk de sociale, ecologische, economische dimensies van het begrip. Bij duurzame ontwikkeling moet men ernaar streven om deze drie P's (oftewel: natuur, samenleving en economie) harmonieus met elkaar te laten werken.

In het gemeentelijke milieubeleid is duurzaamheid de laatste jaren sterk in de kijker komen te staan. Wat is nu duurzaamheid voor een gemeente en zijn inwoners?
De volgende pagina geeft over allerhande aspecten weer wat duurzaamheid kan inhouden en in welke mate ook de burger zijn steentje kan bijdragen.

Meer info over duurzame ontwikkeling 


Nieuws

Bezoek het Steunpunt DUWOBO op de BIS-beurs

Gratis advies 

Slim bouwen en verbouwen klinkt erg modieus. Toch is onafhankelijk advies niet gemakkelijk te vinden. Ga tijdens de BIS-beurs van 8 tot 16 oktober langs bij de stand van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen, neem je plannen mee en profiteer van de objectieve kijk van de adviseur van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen op energiezuinig bouwen, verbeteren van comfort, zuinige en effectieve ventilatie- en verwarmingssystemen, gezonde materialen, enzovoort. Schrijf je in via deze link en kies de optie Duurzaam wonen en Bouwen dan ben je zeker van je plaats.


Lees verder >>
17 nov 2017 Ronse : klimaatgezond !?
08 okt 2015 Zaterdag 10 oktober : Nacht van de duisternis
02 jun 2015 Oproep "Ecobouwers Opendeur"
30 maa 2015 Doe mee met Earth Hour en doof je verlichting!

 

Mobiliteit & Duurzaamheid

Nele Defoer

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055/232 776
E: duurzaamheid@ronse.be
E: mobiliteit@ronse.be