Duurzaam bouwen

Bij bouwen of verbouwen komt heel wat kijken: energieverbruik, watergebruik, materiaalgebruik, afval dat vrijkomt … dit heeft allemaal een grote impact op het milieu voor een zeer lange tijd. Meer en meer wordt er dan ook rekening gehouden met de principes van duurzaam bouwen. Kiezen voor duurzaam bouwen, staat voor een manier van bouwen of verbouwen waarbij je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Wat je investeert tijdens de bouwfase van je woning, verdien je dubbel en dik terug tijdens de gebruiksfase. Duurzaam bouwen is dus niet alleen beter voor het milieu, maar op lange termijn ook voor je portemonnee. Bovendien zal de waarde van een duurzaam gebouwd huis in de komende jaren alleen maar toenemen.

Enkele belangrijke principes van duurzaam bouwen zijn:

 • zorg voor een goede oriëntatie en de inplanting van je woning en spring verstandig om met de 
  open ruimte
 • beperk het gebruik van energie door te kiezen voor voldoende isolatie, energiezuinige 
  verwarming en verlichting
 • spring verstandig om met water: kies voor waterbesparende toestellen (spaardouchekop, 
  toiletten met spaartoets, …)
 • gebruik zoveel mogelijk hemelwater, kies verhardingen uit waterdoorlaatbare materialen
 • kies voor duurzame energiebronnen (zonne-energie, warmtepompen, …)
 • kies voor natuurlijke bouw- en inrichtingsmaterialen

Oost-Vlaams Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen

Wil je bouwen of verbouwen in Oost-Vlaanderen? Bij het Oost-Vlaams Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen kun je terecht voor onafhankelijk en duurzaam advies. Je krijgt er tips op maat van jouw project en antwoord op vragen over efficiënt energie- en waterbeheer, duurzame energie, gezond wonen en nog veel meer aspecten van duurzaam wonen en bouwen.

Meer info: www.bouwwijs.be  , dubo@oost-vlaanderen.be of 09 267 78 38

Gratis bouwadvies in Ronse

De provincie Oost-Vlaanderen maakt gratis bouwadvies mogelijk in samenwerking met het stadsbestuur Ronse.

Surf naar www.oost-vlaanderen.be/bouwadvies en vul digitaal je aanvraag in. De adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. Je kan advies krijgen in Gent of in Ronse bij  het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw. (Veemarkt 27) elke 3e woensdagnamiddag van de maand tussen 13u. en 16u. In 2015 gaan de zitdagen in Ronse door op 18 februari, 18 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni, 19 augustus, 16 september, 21 oktober, 18 november en 16 december. Inschrijven is verplicht.

Voor beknopte vragen en meer info over het bouwadvies, kan je terecht bij het Steunpunt duurzaam wonen en bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen (09/267 78 07 of dubo@oost-vlaanderen.be )

Promofilmpje

Meer info

Bouwteamcurussen

Je hebt bouw- of verbouwplannen? Goed nieuws. Op een bouwteamcursus leert je hoe je tot 50 % op je energierekening bespaart. En je woning intussen ook nog gezonder en comfortabeler maakt. Een BouwTeam bestaat uit een 25-tal kandidaat-(ver)bouwers. Een bouwdeskundige geeft je de nodige technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig bouwen. Altijd handig. 

Meer informatie over duurzaam bouwen vindt u hier:

 

 

Laatste update 16 jan 2015

Mobiliteit & Duurzaamheid

Nele Defoer

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055/232 776
E: duurzaamheid@ronse.be
E: mobiliteit@ronse.be