Afval sorteren

Sorteren loont!

Wie afval sorteert, heeft bijvoorbeeld een lagere Diftar-factuur!

Deze infofolder geeft een handig overzicht van hoe en wat je allemaal kan sorteren. Ook op de afvalkalender vind je allerlei info over afval sorteren. Met heel wat soorten afval kan je terecht op het recyclagepark. Denk ook eens aan de Kringwinkel voor je beslist iets weg te gooien.

Klik op één van onderstaande onderwerpen voor meer informatie of hulp bij het sorteren.

PMD

Papier en karton

Glas

Asbest

KGA

Selectief slopen

Textiel

PMD - de blauwe zak

PMD staat voor Plastieken flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons.

Plastieken flessen en flacons

Alle soorten plastieken flessen mogen in de blauwe PMD-zak. Andere plastieken voorwerpen zoals potjes van yoghurt, botervlootjes  en plastieken schaaltjes mogen niet in de blauwe zak. Een tip : kijk onderaan de flacon of fles. Staat er PET of HDPE (of de nummers 1 of 2 in een driehoekje), dan mag de verpakking in de blauwe zak. Staat er iets anders, dan mag de verpakking niet in de blauwe zak (en moet ze bij het restafval in de Diftarcontainer). Klik hier voor de betekenis van de symbolen op verpakkingen.
De doppen die op de flessen blijven zitten, worden mee gerecycleerd. Losse plastieken doppen belanden bij het restafval. Je kunt ze dus maar beter op de fles laten zitten.
Plastiekfolie en plastiekzakken mogen niet bij het PMD. Je kunt dit soort afval selectief inzamelen op het recyclagepark.

Metalen verpakkingen

Zijn voornamelijk drankblikjes en conservenblikken. Ook aluminiumschaaltjes en bakjes (bijvoorbeeld van dierenvoeding of lasagne) mogen in de blauwe zak. Zelfs spuitbussen van cosmetica (haarlak, deodorant enz) en spuitbussen van voedingswaren (slagroom enz) mogen in de blauwe zak. Alle andere soorten spuitbussen moeten bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA) en horen thuis op het recyclagepark.
Aluminiumfolie kan niet gerecycleerd worden en mag dus niet in de blauwe zak. Doe dit soort afval in de groene Diftarcontainer. Of beter: probeer aluminiumfolie zoveel mogelijk te vermijden. De productie van aluminium vraagt zeer veel energie. Als je aluminiumfolie vermijdt, komt er minder CO2 in de lucht.

Drankkartons

Alle soorten drankkartons mogen in de blauwe zak. Rietjes die in het drankkarton blijven zitten, worden mee gerecycleerd (losse rietjes niet; die belanden bij het restafval).

Let op!

Verpakkingen die gevaarlijke stoffen of bijtende producten hebben bevat mogen niet in de PMD-zak (flessen van WC-reiniger mogen nog wel, maar die van ontstopper niet; die moeten bij het KGA). De verpakkingen moeten volledig leeg zijn. Verpakkingen groter dan 8l worden niet meegenomen. Maak geen bidons of flessen vast aan de buitenkant van de PMD-zak.
Jij sorteert thuis en in de PMD sorteerinstallatie sorteren andere mensen jouw PMD-zak. Denk eens aan die mensen en zorg er voor dat de verpakkingen proper zijn.

De blauwe PMD zakken kosten € 1,50 voor 12 stuks en zijn te koop in het stadhuis (onthaal) en in enkele warenhuizen.

Er wordt geen PMD ingezameld op het recyclagepark!

Let op: de ophalers zijn streng. Check of je de juiste blauwe zak gebruikt, met het logo van IVLA. Bind geen flessen of bidons aan de zak en let goed op bij het sorteren. Enkel plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen in de blauwe PMD zak. Drankzakjes, plastiek schaaltjes, botervlootjes, yoghurtpotten, isomo schaaltjes, plastiekfolie, bloempotten... die mogen niet in de blauwe PMD zak. Als je een rode sticker kreeg, moet je de PMD zak checken en nakijken of er iets fout in zat. De volgende keer kun je de zak dan opnieuw aanbieden nadat je eerst de rode sticker hebt verwijderd. Dan komt er een blauwe sticker tevoorschijn, die er op wijst dat je de PMD zak hebt nagekeken.

Meer over PMD afval: http://www.fostplus.be/

Terug

Papier en karton

Inzameling van papier en karton om de 14 dagen (op dezelfde dag als PMD en de Diftar container). Plaats het papier & karton pas de dag zelf buiten.
Papieren zakken, kartonnen dozen, kranten, tijdschriften, folders, boeken, schrijfpapier, printerpapier, papieren enveloppen... Het mag allemaal buiten gezet worden, netjes in een kartonnen doos of in een samengebonden stapeltje (gebruik natuurkoord!).
Wat niet mag: vuil of vet papier (tafelpapier bijvoorbeeld), keukenpapier en servetten, behangpapier, cellofaanfolie, aluminiumfolie. Dat moet allemaal bij het restafval.
Verwijder de plastiekfolie die soms rond tijdschriften zit; de folie hindert bij het recycleren. Plak dozen niet dicht met tape; de ophalers moeten kunnen controleren wat er in zit. Dozen of papieren zakken die toegeplakt zijn, blijven staan!

Méér dan 1m³ papier en karton wordt niet meegenomen. Heeft je bedrijf of je zaak méér dan 1m³ papier en karton, contacteer dan een ophaalfirma.

Wil je minder papier (reclame) ontvangen? Laat je naam op de Robinsonlijst zetten. Neem een kijkje op http://www.robinsonlist.be/.
Of vraag een antireclamesticker voor je brievenbus. Het maakt wel degelijk verschil!

Meer over papier sorteren: http://www.fostplus.be/

terug

Glas

Glas kan heel goed gerecycleerd worden, op voorwaarde dat het goed gesorteerd is. En sorteren begint bij jou. Alle transparante glazen flessen, bokalen en flacons mogen in de glasbol, gesorteerd in wit en gekleurd.

Wat mag niet bij het glas?

 • hittebestendig glas zoals ovenschotels, kookplaten
 • porselein en aardewerk
 • stenen flessen en kruiken
 • opaalglas en kristal
 • vlak glas zoals ruiten en spiegels
 • lampen

Al deze soorten afval kunnen naar het recyclagepark.

Zorg er voor dat de flessen leeg zijn en netjes uitgespoeld. Gooi geen doppen, kurken of deksels in de glasbol. Glas, afval of dozen achterlaten rond de glasbol is sluikstorten. Dat kan je € 250 kosten... Denk ook aan de mensen die in de buurt van de glasbol wonen en gebruik de glasbol alleen overdag (tussen 8u en 20u). Meer info over glasafval: http://www.fostplus.be/

Je vindt een glasbol op de volgende plaatsen:

• Floreal - Rode Mutslaan
• Klevestraat
• Kruisstraat rechts t.h.v. Châlet de la Cruche
• Leuzesesteenweg - sportzone
• Ninoofsesteenweg - parking Assoc. Weavers
• Osc.Delghuststraat Sociaal Huis
• Parking Delhayeplein
• Savooistraat
• Scheldekouter tov Vanwynghenestraat
• Scheldekouter, bovenkant, 't Wijksken
• Schumanstraat, Spaakstraat
• Sq.Eeckhout tss. Stookstraat & woonblok
• Wijkcentrum Het Spoor" -  Grote Marijve
• Wolvestraat/Vuurkruisenstraat
• Zonnestraat Klijpekerk

 Terug

Asbest

Meer info over asbest en asbestinzameling vind je hier.

Terug


Klein Gevaarlijk Afval (KGA)

Bepaalde huishoudelijke afvalstoffen kunnen, omwille van hun samenstelling of aard, mogelijk een gevaar betekenen voor de gezondheid van de mens en het leefmilieu en moeten daarom een aangepaste verwerking ondergaan. Men spreekt hier van "Klein Gevaarlijk Afval", ook afgekort tot KGA.

Gevaaraanduidingen en voorzorgsmaatregelen

Chemische huishoudproducten zoals was-, vaatwas- en schoonmaakmiddelen, javel, producten voor vloeronderhoud, ontstoppers, lijmen en verven, lakken, white spirit, afbijtmiddelen, luchtverfrissers, ontgeurders en ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen krijgen een nieuw etiket.  

De gevaaraanduidingen en de veiligheidsaanbevelingen geven toelichting bij de pictogrammen.  

De gevaaraanduidingen beschrijven de ernst (bijvoorbeeld zeer giftig of schadelijk) en de omstandigheden waarin gevaren kunnen voorkomen (bijvoorbeeld door huidcontact of inademing). 

De veiligheidsaanbevelingen geven aan hoe u een product moet gebruiken om de risico’s te beperken (bijvoorbeeld door beschermende handschoenen te dragen). 

Er worden ook twee signaalwoorden geïntroduceerd; “gevaar” voor de gevaarlijkste producten en “waarschuwing” voor de minder gevaarlijke producten.

Nieuwe etiketten

Fabrikanten en verdelers hebben nog een overgangsperiode gekregen tot 1 juni 2017. U kan daardoor gedurende een periode de oude en nieuwe etiketten nog naast elkaar tegenkomen in de winkel.

Op de nieuwe etiketten zullen nieuwe gevarenpictogrammen, gevaaraanduidingen, voorzorgsmaatregelen en signaalwoorden staan die meer informatie geven over hoe u gevaarlijke producten veilig kan gebruiken zonder schade aan uw gezondheid of het milieu toe te brengen of zonder bijvoorbeeld een brand of een ontploffing te veroorzaken.


Tot het KGA behoren - naast allerlei duidelijk herkenbare chemische producten (zie hierboven) - ook verven, vernissen en lijmen, schoonmaakmiddelen, maar ook de verpakkingen die er rechtstreeks mee in contact gekomen zijn. Zijn ook KGA: TL-lampen, spaarlampen en LED lampen (geen gloeilampen!), restjes bestrijdingsmiddelen en frituurolie. Raadpleeg hier de lijst met wat allemaal thuis hoort bij KGA.

KGA, wat doe je ermee?

KGA kan je thuis veilig opbergen en naar het recyclagepark brengen in de vertrouwde, groene milieubox. Heel belangrijk hierbij is dat je de producten steeds in hun originele verpakkingen laat! Oude of vervallen geneesmiddelen horen niet thuis bij het KGA maar kan je gratis kwijt bij de apotheker. Door het KGA in te zamelen op het recyclagepark, kan het op een aangepaste manier behandeld, vervoerd en uiteindelijk verwerkt worden. Het merendeel van de KGA-afvalstoffen (ca. 60%) komt zelfs in aanmerking voor recyclage dankzij deze selectieve inzameling.

Hoe kan je KGA voorkomen?

KGA is klein maar gevaarlijk. Minder dan één procent van ons huishoudelijk afval is klein gevaarlijk afval. Dit betekent echter niet dat het een te verwaarlozen fractie is. Als KGA gewoon met het huisvuil wordt meegegeven, zorgt dit voor de helft van de milieuvervuiling!
De speciale verwerking van KGA is heel duur. Zo veel mogelijk KGA voorkomen is het beste.

In het huishouden:

 • Koop biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 • Gebruik zo weinig mogelijk sterke chemische producten met de hoger vermelde gevarensymbolen. Deze producten zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar vormen vaak ook een risico voor je eigen gezondheid bij het gebruik ervan.
 • Weer chemische onkruidverdelgers en insecticiden uit je huishouden: gebruik bvb. vliegenramen om muggen en vliegen buiten te houden.
 • Koop niet voor elke schoonmaakklus een nieuw product, maar gebruik een universeel schoonmaakmiddel.
 • Beperk producten die (resten van) klein gevaarlijk afval opleveren: correctiekleefband i.p.v. correctorvloeistof met solvent, ...
 • Schaf zo weinig mogelijk apparaten aan die op batterijen werken. Gebruik apparaten die aangesloten kunnen worden op de netstroom. Moet je toch batterijen gebruiken, kies dan zeker voor herlaadbare batterijen.


Doe het zelf

 • Laat white spirit met verfresten bezinken en hergebruik de bovenste laag van de vloeistof. Gooi in géén geval white spirit of andere oplosmiddelen in de gootsteen.
 • Reken op voorhand nauwkeurig uit hoeveel verf je nodig hebt. Je vermijdt dan achteraf onnodig afval in de vorm van opgedroogde verfresten.
 • Sluit potten steeds luchtdicht af en draai ze om. Zo blijft de verf goed.
 • Ontstop de gootsteen met een rubberen zuignap. Lukt dat niet, schroef dan de afvoer los en maak hem schoon. Pas als dat ook niet werkt, gebruik je een ontstoppingsmiddel.

Meer info over KGA voorkomen

Batterijen

Elke inwoner van België gebruikt jaarlijks gemiddeld 10 batterijen. En vaak gaat het nog teveel om wegwerpbatterijen. Vanuit milieuoogpunt zijn herlaadbare batterijen nochtans beter dan wegwerpbatterijen. Vooral de NiMH-batterijen (Nikkelmetaalhydride) scoren prima. Ze kennen geen geheugeneffect en zijn minder schadelijk voor het milieu. Ze maken hun hogere aankoopprijs goed doordat ze honderden keren herlaadbaar zijn. Nog beter zijn (reken)toestellen op zonnecellen.
Heb je nog lege batterijen? Lever ze dan in bij één van de 20.000 Bebat-inzamelpunten waar gebruikte batterijen gratis kunnen worden gedeponeerd. Je vindt ze o.a. in supermarkten en talrijke winkels en uiteraard ook op het recyclagepark. Voor meer info www.bebat.be

Terug

Selectief slopen

Renovatie zit al een tijdje in de lift. Het kan ook alleen maar worden aangemoedigd dat we onze oude woningen hergebruiken. Zo moet immers geen vrije ruimte worden aangesneden voor de bouw van nieuwe woningen. Maar er is ook een keerzijde aan deze medaille, want bij afbraak of renovatie van gebouwen komt heel wat afval vrij.
In Vlaanderen komt er jaarlijks ongeveer tien miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. Deze enorme hoeveelheid bedraagt maar liefst drie keer meer dan de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijke afvalstoffen.
Daarom is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk verontreinigend bouw- en sloopafval naar een stortplaats moet worden afgevoerd.

Selectief slopen is de boodschap

Bij selectief slopen moeten eerst de gevaarlijke afvalstoffen, zoals asbesthoudende materialen, verwijderd worden. Het is sterk aanbevolen om hiervoor een beroep te doen op professionele asbestverwijderaars.
Verder worden ook de niet-gevaarlijke afvalstoffen, zoals glas, hout, kunststoffen, enz., beter afzonderlijk ingezameld.

Bij afbraakwerken plaats je dus best containers voor de verschillende fracties. Is dit niet mogelijk wegens b.v. plaatsgebrek (renovatie kleine rijwoning) zorg dan dat op zijn minst de steenfractie, het gevaarlijk afval en een restfractie voor verdere sortering afzonderlijk worden gehouden. Dit is meestal ook de goedkoopste oplossing.
Door selectief te slopen ontstaan zuivere stromen die maximaal benut kunnen worden door ze te recycleren en opnieuw te gebruiken.

Vooral bij grotere verbouwingen waarbij een bouwvergunning vereist is, biedt het selectieve slopen ook een duidelijke financiële meerwaarde. Ook bij werken waarbij een aanzienlijke hoeveelheid steenpuin vrijkomt, zoals het heraanleggen van een oprit of terras, houdt men de steenfractie best apart. Een container zuiver steenpuin is immers eenvoudiger te verwerken en kost een stuk minder dan het verwerken van een container gemengd afval.

Brochure 'Milieuwegwijs voor de algemene en ruwbouwaannemer'

Ook als particulier kan je je steentje bijdragen

Ook als je kleine verbouwingen zelf uitvoert, b.v. de renovatie van je badkamer,  kan je met de verschillende fracties terecht op het recyclagepark.

Nieuwe bouwstof

In een verwerkingsinstallatie wordt het puin in een breekinstallatie verkleind en afgezeefd. Het eindproduct zijn puingranulaten die een alternatief zijn voor grind. Ze worden vaak gebruikt in de wegenbouw als fundering voor het wegdek, maar zijn ook geschikt voor de aanmaak van allerlei betonproducten of gestabiliseerd zand.

Meer over selectief slopen: http://www.ovam.be/ .

Terug

Textiel

Bruikbaar textiel 

De mode verandert, die blouse past niet meer, je vindt het hemd niet meer mooi… Gooi kledij en ander textiel niet zo maar weg! Je kunt het kwijt in de kringwinkel of in de kledingcontainers die op diverse plaatsen in de stad en op het recyclagepark staan. De erkende textielinzamelaars waarmee de stad een overeenkomst heeft afgesloten zorgen er voor dat kledij een nieuw leven krijgt.

Hoe de kledingcontainers gebruiken?

Wat mag in de textielcontainer?

 • Herbruikbare kledij: alle types kleding
 • Lederwaren in goede staat: schoenen, handtassen, riemen
 • Alle huishoudtextiel: dekens, lakens, keukenlinnen, gordijnen.

Deponeer geen vuil of beschadigd textiel/lederwaren in de containers.
Verpak de kleding best in een plastic zak en bind de schoenen per paar samen.
Laat geen ander afval achter. Dit is sluikstorten; je riskeert een boete tot 250 euro.

Waar staan de textielcontainers?

Vind hier de verschillende locaties

• Floreal - Rode Mutslaan
• Klevestraat
• Kruisstraat rechts t.h.v. Châlet de la Cruche
• Leuzesesteenweg - sportzone
• Ninoofsesteenweg - parking Assoc. Weavers
• Ninoofsesteenweg 180 Electrocabine Spoorweg
• Osc.Delghuststraat Sociaal Huis
• Parking Ferrantstraat
• Parking Oude Vesten
• Savooistraat
• Scheldekouter tov Vanwynghenestraat
• Schumanstraat, Spaakstraat
• Spinstersstraat 36 (Samenlevingsopbouw Ronse)
• Sq.Eeckhout tss. Stookstraat & woonblok
• Wijkcentrum Het Spoor" -  Grote Marijve
• Wolvestraat/Vuurkruisenstraat
• Zonnestraat (parking Delhaize)
• Zonnestraat KlijpekerkKlijpekerk

 

Volle textielcontainer gezien?

Verwittig de milieudienst milieu@ronse.be of de textielinzamelaar zelf.  

VICT: 056 60 29 77 of 056 61 46 88 - mail: vict@recutex.be

 

Textielophaling aan huis

De stad organiseert geen ophaling van textiel aan huis. 

Als je van een of andere firma een briefje krijgt met de boodschap om zakken met kleding buiten te zetten, dan is die firma illegaal bezig en mag je eigenlijk niet ingaan op de vraag. 

Terug

 

BijlageGrootte
KGA-Oude_en_nieuwe symbolen.pdf142.24 KB

Laatste update 02 mei 2016