Starten als ondernemer

Voor startende ondernemers is het niet altijd even gemakkelijk om de administratieve formaliteiten snel en gemakkelijk te doorlopen. Wanneer je een onderneming start, word je geconfronteerd met vele vragen zoals bv. waar kan ik een ondernemingsnummer aanvragen? Kan ik genieten van enige steun bij de start van mijn zaak? Heb ik een extra vergunning nodig?  Hieronder vind je een antwoord op dergelijke vragen.

  • Ondernemingsloket

De ondernemingsloketten betekenen een grote vereenvoudiging voor elke zelfstandige. Op één enkele locatie kan de startende ondernemer alle nodige formaliteiten regelen. De voornaamste taken van een ondernemingsloket zijn:
- inschrijving van elke handelaar/onderneming in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO).
- aanvragen van een uniek ondernemingsnummer (dit dient door de ondernemer vermeld te worden op alle facturen, akten,  
brieven, aankondigingen en alle andere uitgaande stukken ). Het ondernemingsnummer vervangt het vroegere BTW nummer en handelsregisternummer. sinds 01/01/2005 is elke onderneming verplicht om zijn ondernemingsnummer te vermelden.
- controle van de voorafgaande, nodige vergunningen voor het uitoefenen van een activiteit. 

In Ronse zijn er 2 ondernemingsloketten.

  • Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO)

Als ondernemer zal je zeker in contact komen met de Vlaamse overheid wanneer je een bedrijf opstart of uitbreidt.  Dankzij VLAO zal je vlot doorheen alle diensten geloodst worden. Het Vlaams Agentschap voor ondernemers is een belangrijk aanspreekpunt voor elke Vlaamse ondernemer.
Op de site van de VLAO vind je meer informatie omtrent o.a financiering en steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, fomaliteiten en vergunningen,...
Het Vlaams Agentschap Ondernemen is er voor elke ondernemer in Vlaanderen.

Klik hier voor meer info  

          

 

  • Dienst lokale economie

Voor de start van bepaalde activiteiten zal een bezoek aan de dienst lokale economie je meer duidelijkheid geven over de nodige stappen die je dient te ondernemen. Denk bv. aan een drankvergunning die je nodig hebt wanneer je een horecazaak wil uitbaten, een nachtvergunning wanneer je horecazaak later dan 1h geopend blijft, aanvragen van een taxivergunning of een subsidie uit het Handelspandenfonds , ...

  • Kruispuntbank der Ondernemingen - My Enterprise

 

Door de digitalisering kan je, als ondernemer, nu ook zelf online een aantal gegevens aanpassen in de Kruispuntbank der Ondernemingen. Je hoeft er, zoals vroeger, niet telkens voor naar het ondernemingsloket te gaan.

Meer info.

Voor al deze informatie helpt de dienst lokale economie je graag verder.

Laatste update 19 sep 2017

Lokale economie

Veronique De Wulf 

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055 23 27 29
F: 055 23 27 18
E: economie@ronse.be

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Vacatures

De stad Ronse is steeds op zoek naar geschikte medewerkers. Iets voor jou?

Bekijk hier de openstaande vacatures aan de stad.

 

Maatwerkplan Ronse

Lees het "Maatwerkplan" van de stad Ronse.

 

Geoloket.Ronse


Klik door naar Geoloket.Ronse