Handelspandenfonds

Ronse steunt mensen met zin voor ondernemen!

In 2002 werd de stad Ronse met het succesvolle handelspandenfonds bekroond tot 'meest ondernemende stad van Vlaanderen'.

Uit het handelspandenfonds worden subsidies toegekend aan nieuwe handelszaken in leegstaande panden in het winkelcentrum. Inmiddels werd het fonds in verschillende steden reeds gekopieerd.

Daarom geeft de stad Ronse mensen met zin voor ondernemen graag een duwtje in de rug!

1. Wie kan genieten van een subside uit het handelspandenfonds?

Personen die een leegstaand handelspand in het commercieel centrum bezitten, kopen of huren en er een handelszaak wensen te vestigen.

Ook personen die een pand, dat op vandaag geen winkel is, wensen om te bouwen tot een handelszaak kunnen rekenen op een subsidie.

Een aantal activiteiten als callshops, nachtwinkels, automatenshops, goktenten, sexshops, pitabars, frituren, peepshows, dancings, lunaparken, privé-clubs, winkels die telefonie en/of internet aanbieden e.d. komen niet in aanmerking voor subsidiëring. Ook financiële en verzekeringsinstellingen net als immo- en interimkantoren worden van subsidiëring uitgesloten.

2. Aan welke voorwaarden moet u o.a. voldoen?

Het leegstaande pand dient zich te bevinden in één van de straten van het commercieel centrum.
In het leegstaand pand zal een kleinhandel komen.
In het pand dient gedurende een ononderbroken en opeenvolgende periode van 9 jaar een handelszaak te worden uitgebaat, zoniet dient de subsidie (al dan niet gedeeltelijk) terugbetaald te worden.
Elke subsidie is uitgesloten indien het gaat om een verplaatsing van een handelszaak binnen het doelgebied met creatie van nieuwe leegstand in het verlaten handelspand tot gevolg.
De toekenning van de subsidie kan afhankelijk worden gemaakt van de gedeeltelijke of volledige renovatie van de gevel van het betrokken handelspand.
Panden die gelegen zijn op het W. Churchillplein en de Grote Markt zijn enkel vatbaar voor subsidie wanneer een horeca- of een daarmee samenhangende functie als herbestemming wordt voorzien. Op de Kleine Markt komen volgende handeslzaken in aanmerking voor subsidie: bijouterie, bloemenzaken, brocanteriezaken, kunstgalerijen, geschenkartikelen en horecazaken.

3. Wat houdt de subsidie in?

De subsidie bestaat uit een tussenkomst in de kosten voor:

  • De heropbouw, renovatie of transformatie van het pand ten belope van 30 % en met een maximum van 12.500 euro; bvb. verbouwingswerken, afwerkingskosten, kosten voor architectuur, werken om een woonhuis om te vormen tot handelspand.
  • de inrichtingskosten van de handelszaak ten belope van 25 % en met een maximum van 7.500 euro; bvb. schilder- en behangwerken van de zaak, etalage, …
    Kortom: alles wat vast wordt gemaakt in de handelszaak.
  • Indien je een bestaande handelszaak hebt buiten het centrum, of buiten de stad en die verplaatst naar ons centrum dan steunen wij je ten belope van 25 % en met een maximum van 4.000 euro; bvb. uitgaven voor een verhuizing, voor een bestelwagen, voor de adreswijziging, voor de publicatie in de lokale media om de verhuizing kanbaar te maken, …
  • de gevelrenovatie ten belope van 30% van de kostprijs en met een maximum van 2.000 euro; bvb. metsel- en schilderwerken aan de gevel
    En dit telkens van de reële aantoonbare kosten exclusief btw.

Je kan voor de 4 subsidietypes samen in aanmerking komen.

4. Aanvragen

Meer infomatie omtrent deze subsidie vind je in het reglement.
De aanvraagformulieren kan je hier downloaden.

Aanvraagformulier Handelspandenfonds

Reglement 

 

Laatste update 19 sep 2017

Lokale economie

Veronique De Wulf 

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055 23 27 29
F: 055 23 27 18
E: economie@ronse.be

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Vacatures

De stad Ronse is steeds op zoek naar geschikte medewerkers. Iets voor jou?

Bekijk hier de openstaande vacatures aan de stad.

 

Maatwerkplan Ronse

Lees het "Maatwerkplan" van de stad Ronse.