Bommelsfeesten Ronse 2017

7, 8 en 9 januari 2017

Op zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 januari is het weer zover. Dan wordt Ronse voor drie dagen ondergedompeld in een gezellige gekte en nemen de Koning en Koningin van de Bommels de macht over...    

Programma 

Zaterdag 7 januari 2017

 • Op zaterdagochtend wordt het koningspaar aan huis opgehaald door een bonte verzameling Bommels van verschillende verenigingen. Van daar vertrekt het Koninklijk Hof met hun aanhang naar de Zottenmuur. Omstreeks 10 uur brengen de Koning en Koningin hulde aan de "zot" en wordt hun naamplaatje op de Zottenmuur bevestigd. De ceremonie wordt beëindigd met de Bommelswals op het Bommellied.
 • De stoet gaat dan verder door de centrumstraten naar de Grote Markt waar de Koning en de Koningin om 11 uur verwacht worden voor de officiële machtsoverdracht op het vernieuwde podium rond de obelisk. Het koningspaar ontvangt de scepter en de burgemeester overhandigt hen de sleutels van de stad. Daarna volgt een academische zitting in het stadhuis.
 • Rond 15 uur brengt het Koninklijk Hof een bezoek aan het rusthuis De Linde.
 • Om 18 uur is er het hoogtepunt van de feesten. Dan vertrekt de 67e Bommelsstoet in de Hoogstraat, voorafgegaan door de publiciteitscaravan. Reuzen, Thebaanse Trompetters, carnavalsorkesten, de Koningswagen, Bonmosgroepen met hun praalwagens, majoretten en honderden verklede ‘bonmos' trekken in een lange stoet door de verlichte centrumstraten. Het gewijzigde parcours vind je onderaan deze webpagina.
 • Rond 19.30 u. is er de apotheose op de Grote Markt. Gedurende één uur trekt de stoet voorbij de eretribune voor het stadhuis.
 • Aansluitend, om 20.30 u. is er de Gouden Bommelworp, gevolgd door een daverend optreden van Sam Gooris.
 • Om 21 uur sluit een 20 minuten durend muzikaal vuurwerk het feestprogramma af.
 • Een eerste lange Bommelsnacht kan beginnen...

 

Zondag 8 januari 2017

De zondag is traditioneel voorbehouden aan de ‘Bommelkies' (kindercarnaval). Om 14.30 u. gaat in zaal COC het bal van start. Het hoogtepunt is de verkiezing van een jeugdprins en -prinses. Tienjarige jongens en meisjes (geboren in 2006) kunnen zich kandidaat stellen. Er is kinderanimatie met Clown Tobi's Hocus Pocus Show.

 

Maandag 9 januari 2017 : "De Zotte Maandag"

 • Om 14 uur start het Bal der Zotte Maandag in zaal COC. Dit jaar zijn eerst Elke Taelman en daarna Eveline Cannoot en Luc Steeno van de partij. Aansluitend brengt het koningspaar hun playback en vindt de verkiezing van de Schoonste Bommel plaats. Hierbij dan ook een warme oproep om zoveel mogelijk verkleed naar het bal te komen.
 • Om 23 uur precies wordt officieel afscheid genomen van de Bommelsfeesten op de Grote Markt. Het koningspaar geeft de stadssleutel terug aan de burgemeester en steken vervolgens een levensgrote Bommelspop in brand. Een lange Zotte Maandagnacht kan beginnen...  

 

Aftermovie 65 jaar Bommelsfeesten

In 2015 beleefde Ronse de 65e Bommelsfeesten. Ronse werd opnieuw voor drie dagen ondergedompeld in een gezellige "gekte" en de koning en koningin van de Bommels namen de macht over... Het stadsbestuur heeft in 2015 besloten om de 2 grootste jaarlijkse evenementen, de Bommels en de Fiertel, in beeld te brengen. Van elk evenement werd een volledige clip gemaakt die op het youtube kanaal van de stad werd geplaatst. Het resultaat voor de Bommelsfeesten was deze aftermovie: 6 minuten van traditie, feest en emoties. Geniet er van!

 

Verkeerssituatie

Voor de avondstoet van de 67° Bommels zal de Zonnestraat van het rond punt aan de Neerhofstraat richting Wijnstraat vanaf 18 u. gesloten zijn voor alle verkeer.
In de Neerhofstraat, een deel van de St.-Cornelisstraat, in de Jan van Nassaustraat tussen de Kasteelstraat en de St.-Cornelisstraat en in de A.L. Van Hovestraat zal vanaf 15 u. parkeerverbod gelden. In deze straten wordt de stoet opgebouwd.
Op de parking aan het Aimé Delhayeplein ter hoogte schrijnwerkerij De Wolf zal vanaf 16 u. parkeerverbod gelden. Daar wordt de publiciteitscaravaan opbouwd.
In het centrum, langs de straten waar de stoet zal voorbij komen, is een parkeerverbod vanaf 16 u.

 

Parcours van de stoet

16u00 : vorming van de stoet in de Oswald Ponnettestraat
17u45 : vertrek publiciteitscaravaan vanaf Coupl'Voie
18u00 : vertrek stoet vanuit de Hoogstraat

 • Hoogstraat
 • Franklin Rooseveltplein
 • Wijnstraat
 • Delhayeplein
 • Kegelkaai
 • Watermolenstraat
 • Priestersstraat
 • Hospitaalstraat
 • Zuidstraat
 • Joseph Ferrantstraat
 • Ijzerstraat
 • Stationsstraat
 • Abeelstraat
 • Franklin Rooseveltplein
 • Peperstraat
 • Grote Markt (aankomst)

 

Parkeren :

Waar kan je dichtbij het parcours van de stoet parkeren :

 • parking station : de hele avond bereikbaar komende uit de richting Oudstrijderslaan
 • parking Veemarkt : de hele avond beschikbaar 
 • parking Delhaize : bereikbaar via de Zonnestraat - A. Delhayeplein tot 18u00 
 • parking Portois : bereikbaar via Elzelestraat - Oude Vesten en via Elzelestraat - Olifantstraat
 • parking Joseph Ferrant : (nabij COC) bereikbaar tot 18u30 via Olifantstraat en Nieuwebrugstraat
 • parking Emmaüs (oude Belgacom) bereikbaar via Oudstrijderslaan en Ferrantstraat tot 18u15
 • Nieuwebrugstraat
 • Ninovestraat, St.-Pietersnieuwstraat, Glorieuxlaan

 

Vuurwerk

In Ronse mogen vuurwerk en voetzoekers, zowel op privaat als op openbaar domein, enkel gebruikt worden indien je beschikt over een vergunning afgeleverd door de burgemeester.

Toch is het een goede raad om op Oudejaarsavond de dieren in de weide binnen te halen. Dierenhouders kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade veroorzaakt door hun opgeschrikte dieren. 

 

Politiebesluit

Dit zijn de belangrijkste passage uit het aangepaste politiebesluit Bommels 2016

Artikel 2: glazen recipiënten verkopen
Het is verboden om vanaf zaterdag 9 januari 2016 om 7 u. tot zondag 10 januari 2016 om 12 u. naar aanleiding van de Bommelsfeesten, op publieke plaatsen in de stad, in verkooppunten en bedelingspunten, andere dan horecazaken die gelegen zijn langs het parcours zoals vermeld in artikel 1 aan het publiek al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten te verkopen en/of aan te bieden, zelfs gratis en in welke hoeveelheid ook.
Elke uitbater van verkooppunten of bedelingspunten, andere dan horecazaken, moet dit verbod op een voor het publiek zichtbare plaats binnen het verkooppunt of bedelingspunt op een bord aanbrengen, met daarop volgende boodschap : “Tijdens de duur van de Bommelsfeesten worden geen dranken verkocht en/of aangeboden in glazen recipiënten vanaf zaterdag 9 januari 7 u. tot zondag 10 januari 12 u. en van maandag 11 januari 20 u. tot dinsdag 12 januari 8 u.”
Tevens moet elke uitbater het aanbod in al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten gedurende de duur van het verbod afschermen voor het publiek.

Artikel 3: glazen recipiënten verkopen
Het is verboden voor horecazaken, gelegen op het parcours van de Bommels, om vanaf zaterdag 9 januari 20 u. tot zondag 10 januari 12 u. en van maandag 11 januari 20 u. tot dinsdag 12 januari 8 u. al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten aan te bieden op de terraszones buiten de horecazaken.

Artikel 4: bijhebben van glazen flessen en glazen recipiënten
Het bijhebben van glazen flessen of glazen recipiënten op het openbaar domein is verboden vanaf zaterdag 9 januari vanaf 7 u. tot dinsdag 12 januari 8 u. Dit verbod geldt voor gans het grondgebied Ronse.

 

Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties

Artikel 26 : Vermommingen

Het is verboden zich gemaskerd, vermomd en verkleed te vertonen of het gelaat volledig te bedekken zodanig dat de identificatie van de persoon onmogelijk is, op de straten of de openbare plaatsen, behoudens toelating van de burgemeester.
De toepassing van dit artikel wordt opgeschort:
- tijdens de bommelsfeesten
- ter gelegenheid van de halloweenfeesten
- voor de activiteiten met commerciële doeleinden en culturele en sportieve manifestaties die de burgemeester bepaalt, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas, de Kerstman e.a.
De gemaskerde of verklede persoon moet steeds, op verzoek van de politie, het masker afnemen, zich kenbaar maken en desgevallend meegaan naar de politiewacht ten einde er gehoord te worden.

Artikel 27 : Gebruik van voorwerpen tijdens feestelijkheden

Het is verboden tijdens de bommelsfeesten, het halloweenfeest en andere openbare manifestaties spuitbussen die om het even welke stof of gas uitstoten, inzonderheid het feestschuim, te verkopen, bij te hebben en te gebruiken.
Het is tevens verboden om producten en voorwerpen in het bezit te hebben die de veiligheid van personen in het gedrang kunnen brengen, of gebruikt kunnen worden om er personen mee te bevuilen.

Blijft verboden :
- gebruik te maken van vermommingen die inbreuk plegen op de goede zeden, de erediensten, de actuele ambtskledij van burgerlijke en militaire overheden en politieambtenaren;
- gebruik te maken van klokgeluiden of van sirenes, die het alarmsignaal van prioritaire voertuigen zoals ziekenwagens of brandweerwagens nabootsen;
- in het bezit te zijn van stokken, wapens en allerhande andere voorwerpen waarmee andere personen kunnen verwond worden.;
- te intrigeren door inbreuk te maken op de achtbaarheid van de medeburgers, het publiek te verwijten of uit te schelden, met geweld de huizen of winkels binnen te dringen en gelijk welke geschriften uit te delen of te verkopen.

Laatste update 10 jan 2017

Evenementen

Eric Vanderhauwaert

Leuzesesteenweg 144
9600 Ronse
T: 055 33 74 04
E: evenementen@ronse.be

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Bommelsfeesten

07-08-09 januari 2017
06-07-08 januari 2018
05-06-07 januari 2019
11-12-13 januari 2020
09-10-11 januari 2021
08-09-10 januari 2022
07-08-09 januari 2023
06-07-08 januari 2024
11-12-13 januari 2025
10-11-12 januari 2026
09-10-11 januari 2027
08-09-10 januari 2028

Meer info via :
www.bommelsfeesten.be

 

Download