Stijn Bastianen wint 45e Grote Prijs Actuele Tekenkunst

22 december ‘13 - 19 januari '14
CC De Ververij Ronse

Zaterdag 21 december 2013 vond de proclamatie en vernissage plaats van de wedstrijd en de tentoonstelling van de 45e editie van de Grote Prijs Actuele Tekenkunst van de stad Ronse. Uit de ingezonden werken werden uiteindelijk 48 tekeningen geselecteerd van 30 kunstenaars. Stijn Bastianen ging met de hoogste eer lopen.

In het juryverslag van de laureaten van deze 45e editie - 2013 valt te lezen :

Stijn Bastianen - Eerste Prijs 

De Eerste Prijs ter waarde van 3 000 Euro gaat naar Stijn Bastianen (Deurne) voor zijn tekeningen "Willy got wood", "Productiefout" en "Boomvocht". "De manier van tekenen van de kunstenaar klopt meesterlijk met zijn natuur en de drie tekenwerken tonen bovendien een fraai beeld van een heel gelaagde realiteit. Elk detail van de tekening is op zijn plaats en vertelt als het ware een eigen verhaal. De werken van de hand van de geniale tekenaar scheppen werkelijk één voor één een eigenzinnige wereld waarin alles mogelijk lijkt".

Bart Gielen - Tweede Prijs

De Tweede Prijs ter waarde van 1 000 Euro gaat naar Bart Gielen (Kanegem) voor zijn tekening "Monument 1". "De meesterlijk getekende stad in een dreigend donker landschap toont verschillende taferelen waarbij duidelijk wordt dat de mens een nietig wezen is. De tekenstijl van deze kunstenaar is buitengewoon krachtig en beheerst waarbij de betrachtingen van de kunstenaar worden ingelost door de virtuositeit van zijn hand. Daarenboven zien we een rijkheid aan contrasten tussen licht en donker".

Andreas Palladio Den Serra - Eervolle vermelding

De eervolle vermelding van de voltallige jury gaat tenslotte naar Andreas Palladio Den Serra. "De gedreven stijl van de tekeningen van deze kunstenaar is duizelingwekkend en dit met een waanzinnige complexiteit waarbij verleden, heden en toekomst elkaar dreigen te ontmoeten".

 

RONSE DRAWING PRIZE # 45 
Grote Prijs Actuele Tekenkunst van de stad Ronse

Deze wedstrijd is ondertussen een begrip geworden in het kunstenlandschap in Vlaanderen door onder meer de volgehouden focus op autonome tekenkunst, de gerichte promotie en de hoogstaande jurering. Op 4 december beoordeelde de jury, samengesteld uit Flor Bex, Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Lieve D'hondt (ter vervanging van Francis Smets) en Rinus Van de velde maar liefst 394 werken van 152 deelnemende kunstenaars waaronder een aantal buitenlandse.

De jury meent dat de kwaliteit van de werken bijzonder hoog ligt en elk jaar in stijgende lijn blijft gaan. Deze editie is dan ook opnieuw een artistieke voltreffer waarbij de diversiteit van de autonome tekenkunst de toon aangeeft! Opvallend bij deze editie is dat maar liefst 4 kunstenaars uit Ronse werden geselecteerd waarbij één eervolle vermelding voor Andreas Palladio Den Serra naast Valerie De Ravet, Jan Pieter Cornelis en Charlie De Voet.

Geselecteerden 2013 (in alfabetische volgorde)

Sophie Anson - Stijn Bastianen - Romane Claus - Annick Collet - Jan-Pieter Cornelis - Lotte De Bodt - Eva De Leener - Sylvie De Meerleer - Valérie De Ravet - Marijke De Vent - Charlie De Voet - Isa De Wispelaere - Bart Gielen - Lisette Herpoel - Erwin Keustermans - Annie Laverge - Maaike Leyn - Kurt Liefsoons - Levi Malfait - Christine Marchand - Steven Messiaen - Andreas Palladio Den Serra - Orpnee-titus Pannekoucke - Frans Ben Steels - Jérôme Ugille - Nils Van der Linden - Thys Van der Linden - Willy Van de Velde - Daphne Vermeersch - Conrad Willems

 

Tentoonstelling geselecteerde werken

De tentoonstelling van de geselecteerde werken loopt van 22/12/2013 tot 19/01/2014 (niet op feestdagen)
op woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u. De toegang is gratis.

Locatie: Cultuurcentrum De Ververij Ronse - Wolvestraat 37 9600 Ronse

Meer info : jan.leconte@ronse.be - 055/23 27 94

 

Laatste update 14 jan 2014

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
>> Najaar 2017 (PDF - 14 MB)

>> Bestel je tickets

 

Kunstacademie Vlaamse Ardennen


Website KAVA

 

Download