Grote Prijs Actuele Tekenkunst 2012

30 november - 30 december 2012

Op vrijdag 30 november 2012 vond de proclamatie en vernissage plaats van de wedstrijd en de tentoonstelling van 44e editie van de Grote Prijs Actuele Tekenkunst van de stad Ronse. Uit de ingezonden werken, werden uiteindelijk 43 tekeningen geselecteerd van 17 verschillende deelnemers. Chiara Lammens ging met de hoogste eer lopen. (Foto: (c) SDR)

De tentoonstelling van de geselecteerde werken loopt nog tot 30 december.

Laureaten 44e editie  - 2012

De Eerste Prijs ter waarde van 3 000 Euro gaat naar Chiara Lammens (Wetteren) voor haar tekeningen "Potlood op papier 1/6",  "Potlood op papier 5/6",  "Potlood op papier 6/6" die een verbazingwekkende weelde tentoon spreiden.  De tekeningen getuigen duidelijk van het feit dat de kunstenares alle mogelijke tekenkundige behendigheden beheerst.  Het zijn frisse en ongekunstelde tekeningen met een sterk verhalend aspect dat het kijken boeiend maakt.  De drie tekeningen vormen bovendien een sterke eenheid zowel qua vorm als qua inhoud.

De Tweede Prijs ter waarde van 1 000 Euro gaat naar Andreas Palladio Den Serra (Ronse). De tekeningen “The bio-skypire", "De ideale stad - structures", "De ideale stad - mobility" van deze kunstenaar hebben een grote symbolische kracht en tonen de mogelijkheid van het samengaan van een eenvoudig totaalbeeld en een krachtig doorgedreven detaillering. De drie tekeningen creëren bovendien een uniek en oorspronkelijk universum en dit met een meesterlijke hand.

De eervolle vermeldingen van de voltallige jury gaan tenslotte naar de twee kunstenaars Annick Collet en Sofie Van der Linden voor hun werken die totaal verschillende werelden tonen maar beide authenticiteit en integriteit bevatten én getuigen van een enorme beheersing van het medium.

Deze wedstrijd is ondertussen een begrip geworden in het kunstenlandschap in Vlaanderen door onder meer de volgehouden focus op autonome tekenkunst, de gerichte promotie en de hoogstaande jurering. Op 7 november heeft de jury, samengesteld uit Flor Bex, Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Francis Smets en Rinus Van de velde maar liefst 341 werken beoordeeld van 130 deelnemende kunstenaars, ook uit Frankrijk, Duitsland en Nederland. De jury meent dat de kwaliteit van de werken bijzonder hoog ligt en elk jaar in stijgende lijn gaat. Deze editie is dan ook een artistieke voltreffer! Uit de ingezonden werken, werden uiteindelijk 43 tekeningen geselecteerd van 17 verschillende deelnemers. Opmerkelijk dit jaar is dat bij de scherpe selectie er werken zijn geselecteerd van twee Ronsische kunstenaars!

 

Tenstoonstelling geselecteerde werken

De tentoonstelling van de geselecteerde werken loopt van 1/12/2012 tot 30/12/2012
op woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u. De toegang is gratis.

Locatie: CC De Ververij Ronse
Wolvestraat 37-9600 Ronse

Meer info : jan.leconte@ronse.be - 055/23 27 94

 

Tentoonstelling Line Boogaerts

Naast de proclamatie en de vernissage kan u ook Line Boogaerts aan het werk zien. Line Boogaerts (1986) studeerde aan het KASK Gent en is momenteel verbonden aan het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) in Gent. Deze jonge kunstenares veroverde al tal van prijzen en vermeldingen en nam reeds deel aan verschillende tentoonstellingen.

Line Boogaerts gaat op vrijdagavond in Ronse tekeningen creëren op glas : "Op de vensters staan een aantal voorwerpen die gelinkt zijn aan het gebouw. Ze drijven voorbij. De tekeningen verwijzen naar de Apocalyps en het stijgende zeeniveau. Enerzijds zijn de ontwerpers van deze site zich bewust van hun verantwoordelijkheid en hebben ze daarom gekozen voor een duurzame architectuur.
Anderzijds is de laatste industrie die op deze site gevestigd was, failliet gegaan na een overstroming van de Molenbeek. Als je door de vensters kijkt, zijn de voorwerpen geprojecteerd op de omwoelde site in aanbouw en de restanten van de industrie. Oud en nieuw wordt in één beeld verenigd. De tijdelijke tekeningen worden deels op voorhand gemaakt en deels tijdens een performance. Ze worden daarna weer gewist zodat het venster opnieuw zijn originele functie terugkrijgt."

Tot slot is er een tekenperformance van de jonge kunstenaars Annelies Van Mol en David van Heeck. Dit kunstenaarsduo zal tekenen op groot formaatpapier.

Op die manier krijgt de bezoeker een diepgaande kijk op het intense fysieke én mentale proces van de tekenkunst!

 

Reglement

Download hier het reglement 2012 van de Grote Prijs Tekenkunst.

Fotogalerij

Klik hier voor de fotogalerij van de winnaars van de voorbije jaren.

Voorbije edities

   

Laatste update 25 feb 2015

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Cultuurdienst Ronse op Facebook


 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
>> Najaar 2017 (PDF - 14 MB)

>> Bestel je tickets

 

Kunstacademie Vlaamse Ardennen


Website KAVA

 

Download