Discover Ronse
Ronse for youth
More tips on UIT in VlaanderenPowered by Cultuurnet Vlaanderen

Beiaard Ronse

Zomerconcerten 2014

Ook deze zomer weerklinkt de beiaard van de Sint-Hermeskerk over de stad. In augustus en september staat op zondagavond (20 uur) telkens een beiaardconcert gepland. De prachtig heraangelegde binnentuin van het voormalige kloosterpand naast de kerk (ingang crypte) fungeert eens te meer als luisterplaats. Je krijgt er een gratis programmaboekje en bovendien is de beiaardier te zien op groot scherm.

De toegang is gratis. 

Dit jaar staan naast beiaardiers van eigen bodem (Ronse, Gent & Hasselt, Oostende & Veurne) ook internationale beiaardiers op het affiche: één Franse beiaardier (Douai) en één Nederlandse (Eindhove,) zullen de Ronsese beiaard laten weerklinken.

Bekijk hier het volledige programma met o.a. een lijst van de gespeelde werken en informatie over de beiaardiers (PDF - 4 MB).

 

    

Programma 

Zondag 3 augustus 2014, 20.00u : Opening zomerseizoen

>> Gastrecital Kenneth THEUNISSEN (stadsbeiaardier Gent & Hasselt)

Zondag 10 augustus 2014, 20.00u

>> 4-mainsconcert Dominique WYBRAEKE (stadsbeiaardier Ronse) & Els VAN DEN BORRE

Zondag 17 augustus 2014, 20.00u

>> Zomerrecital Dominique WYBRAEKE (stadsbeiaardier Ronse) & Fluitkwartet Quatro Stagioni

Zondag 24 augustus 2014, 20.00u

>> Gastrecital Rosemarie SEUNTIENS (stadsbeiaardier Eindhoven - NL)

Zondag 31 augustus 2014, 20.00u

>> Gastconcert Jean-Pierre HAUTEKIET (stadsbeiaardier Oostende & Veurne)

Zondag 7 september 2014, 20.00u : Slotconcert

>> Gastrecital Quentin LERICHE n.a.v. Open Monumentendag (aspirant-beiaardier Douai - FR)

 

Een stukje geschiedenis

In 1923...

wordt onder impuls van Jean-Charles Willems, directeur bij de textielfabriek Léon Cambier, een ‘beiaardkomiteit' opgericht. Deze komiteit verzamelt fondsen bij de burgers om een beiaard te bekostigen. Omdat de actie een overweldigend succes wordt en de beiaard zwaarder kan uitgebouwd worden dan eerst bedoeld, kiest men uiteindelijk voor de Sint-Hermestoren als plaats van opstelling en niet voor de oude Sint-Maartenstoren.

Vanaf 1926...

gaat klokkengieter Michiels uit Doornik 41 nieuwe klokken gieten en in 1929 keurt Charles De Mette, stadsbeiaardier van Aalst en Brussel, de beiaard in de werkhuizen van Michiels. Samen met een keuringscommissie laat Jef Denyn, directeur van de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen, zich positief uit over het nieuwe instrument dat tot één der meest welluidende van het land wordt gerekend.

Op 21 juni 1929...

speelt Charles De Mette de nieuwe Ronsese beiaard in. De feestrede van de burgemeester en het inspelingsconcert zijn te beluisteren via de radiogolven van het NIR. De nieuwe beiaard wordt overgedragen aan de stad. Burgemeester Soudant benadert muziekleraar Ephrem Delmotte en stimuleert hem beiaardlessen te volgen aan de Koninklijke beiaardschool te Mechelen. Delmotte wordt stadsbeiaardier in 1933 en dit tot 1961, het jaar waarin hij op pensioen wordt gesteld en naar Oostende uitwijkt. In 1960 worden met resterende fondsen van expo '58 culturele initiatieven ondersteund. Zo kan de Ronsese beiaard op initiatief van Delmotte uitgebreid worden met 3 klokken.(600kg, 400kg en 380kg) en bevat het instrument nu 47 klokken. Na Delmotte's vertrek naar Oostende raakt de beiaard echter in verval tot Precisie Mekaniek Ronse in 1978 de beiaard opnieuw bespeelbaar maakt.

In de vroege jaren '80...

wordt in Ludo Van Malcot, organist van de protestantse kerk Ronse, een kandidaat-beiaardier gevonden. Ludo gaat te Mechelen studeren en in 1986 wordt een Beiaardcomité opgericht onder voorzitterschap van Adelin Devos. De algehele restauratie en uitbreiding van de beiaard wordt vooropgesteld. In 1992 wordt Aimé Lombaert, stadsbeiaardier van Brugge, door de gemeenteraad aangeduid als adviseur voor deze werken.

Wanneer in juni 1995 de beiaard opnieuw wordt ingespeeld, zijn niet alleen alle klokken gezandstraald en gestemd, maar zijn er ook 9 nieuwgegoten klokken ( ter vervanging of ter toevoeging en gegoten door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts van Asten - Nl) deel gaan uitmaken van de beiaard die nu 49 klokken telt en daarmee een volwaardige halfzware beiaard is geworden. De Koningin Paolaklok is met haar gewicht van 2355 kg de nieuwe basklok, een geschenk van de Ronsese firma Associated Weavers. Ze is tevens petekind van Adelin Devos, dé vader van de Ronsese beiaard. Een nieuwe klokkenstoel, een nieuwe beiaardcabine met gloednieuw klavier, het is de firma Clock-O-Matic uit Holsbeek die deze werken uitvoert.

Dankzij de tomeloze inzet van zovelen, niet in het minst van het Stadsbestuur, kon dit stuk erfgoed van de Lage Landen van verder verval worden gevrijwaard, meer nog, kan de Ronsese beiaard weer klinken en het leven in het centrum van onze stad ritmeren.

 

Laatste update 20 aug 2014

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 RONSE

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Kiejst 't Ro°nssies gezeegde 2015


Stem hier voor het mooiste
Ronssies gezegde van 2015

 

Cultuurdienst Ronse op Facebook


 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
Najaar 2014 (23 MB)
- Voorjaar 2015 (8MB)

 

Download